Zdieľaj

Recepty na odšťavovanie – Zdravé ovocné a zeleninové šťavy sú možno práve tou vzpruhou, ktorú do svojho jedálnička potrebujete. Najmä, ak ovocie a zeleninu v surovom stave nedokážete skonzumovať v odporúčanom množstve. V šťavách získate zdroj cenných vitamínov, minerálov a enzýmov, no a v neposlednom rade i dávku tekutín.

Chcete sa inšpirovať zaujímavými kombináciami? Radi by ste odhalili pravidlá domáceho odšťavovania? A viete, že zostatky – dužinu z ovocia a zeleniny môžete v kuchyni výborne spracovať? Domáce odšťavovanie totiž so sebou prináša množstvo chutných spôsobov, s ktorými nuda v kuchyni nehrozí.

Prečo odšťavovať doma, keď sú obchody plné rôznych džúsov a štiav?

5 x ÁNO

  1. Máte istotu zloženia, kvality i kontrolu nad procesom spracovania.
  2. Vaša domáca šťava bude čerstvá, plná dôležitých žívín a bez pridaných sladidiel a konzervantov.
  3. Neprejde procesom pasterizácie a tak sa výživová hodnota vo veľkej miere zachová.
  4. Nič vám nedodá energiu a dávku vitamínov do krvného obehu tak rýchlo, ako čerstvé domáce šťavy.
  5. Navyše sú aj výborným pomocníkom pri chudnutí, detoxikácii a celkovej prirodzenej očiste tela.

10 pravidiel o odšťavovaní

  • Odšťavovať by ste mali iba zdravé plody. Nahnité alebo prezreté kúsky môžu pokaziť výslednú chuť.
  • Takmer 90-95% všetkých dôležitých látok sa nachádza práve v šťavách (tekutinách), ktoré sú obsiahnuté v ovocí a zelenine. Tým, že plody odšťavíte sa ochudobníte iba o vlákninu, ktorá sa do štiav nedostane, zostáva v stlačenej dužine.
  • Veľmi tvrdé druhy ovocia nie sú vhodné na odšťavovanie. Okrem toho niektoré z nich obsahujú aj viac vlákniny, preto je lepšie ich spracovať ponorným alebo smoothie mixérom.
  • Ovocie s kôstkami treba odkôstkovať. Zrnká z melónu a hrozna majú výnimku, nemusíte ich pracne vyberať.
  • Jablká nemusíte šúpať. Práve v šupke sa nachádza najviac vitamínov a pri odšťavovaní z nich dokáže kvalitný odšťavovač s vysokou výťažnosťou získať maximum.
  • S konzumáciou ovocných a zeleninových štiav začínajte postupne, maximálne 1,5 dcl denne. Otestujte ako bude vaša tráviaca sústava reagovať na tento druh tekutín a koncentrovaných živín. Neskôr môžete príjem zvýšiť na 3-4 dcl denne.
  • V našich končinách je ideálne, ak konzumujete šťavy z takých plodín, ktoré práve dozrievajú. Na pravidelné pitie výhradne silných citrusových štiav nie je náš organizmus nastavený.
  • Ak si zaobstaráte odstredivý odšťavovač, skonzumujte šťavu čo najskôr, inak začne podliehať oxidácii (v procese odstreďovania sa sa pri vysokých otáčkach dostáva k mase viac vzduchu). Pri pomalšom hriadeľovom odšťavovaní získate šťavu z dlhšou trvanlivosťou, ktorú môžete odložiť na niekoľko hodín do chladničky. Nezmení sa jej farba, ani nebudú vyprchávať enzýmy.
  • Odporúčame, aby ste po odšťavovaní svoj odšťavovač hneď vyčistili. Zaschnuté zvyšky sa čistia niekoľkonásobne horšie. Väčšinu častí kvalitných odšťavovačov môžete vložiť aj do umývačky riadu.
  • Ešte donedávna platilo pravidlo, že ovocie a zelenina sa nemá miešať. Prišli by ste však o množstvo zaujímavých chutí. Smelo do experimentovania!

Recepty na výborné domáce šťavy

Budete potrebovať

– ovocie a zeleninu v rozličných kombináciách

výkonný odšťavovač 

– pár minút času a chuť vyskúšať niečo chutné a zdravé

  • Štartér pre imunitu č.1: 2 očistené pomaranče + 1/2 citróna bez šupky + 1 sladšie jablko + 2 cm z koreňa čerstvého zázvoru
  • Štartér pre imunitu č.2: 1 očistený grapefruit + 2 očistené pomaranče + 3-4 dozreté kiwi
  • Uhorkové schladenie: 1 uhorka nakrájaná na plátky + 2 stopky zeleru + 1/4 menšieho zrelého melónu + 1/2 citróna bez šupky + 2-3 lístky mäty na dochutenie
  • Antioxidačná “bomba”: 2 stredne veľké očistené cvikle + 1 šálka jahôd + 1 šálka čučoriedok
  • Stvorená pre detox č.1: 2 stredne veľké očistené cvikle + 2 cm z koreňa čerstvého zázvoru + 1 jablko + 2 očistené mrkvy
  • Stvorená pre detox č.2: 4-6 listov bielej kapusty + 1 šálka čučoriedok
  • Ananás netradične: 1/4 dozretého a očisteného ananása + 4 väčšie listy zeleného šalátu + 1 dozretý banán
  • Letné osvieženie: 1 uhorka nakrájaná na plátky + 3 stopky zeleru + 1 jablko + 1 hruška
  • Overená oranžová klasika: 5 očistených mrkiev + 2 jablká + 2 cm z koreňa čerstvého zázvoru + 1/2 citróna bez šupky
  • Večne zelená: Strapec bieleho hrozna + 4 listy zeleného šalátu + 1 uhorka + 1 jablko

Ak by ste potrebovali aj vizuálnu inšpiráciu, pár tipov a ukážku procesu odšťavovania nájdete vo videu:

Čo s dužinou po odšťavovaní?

Dužina (výlisky) po odšťavovaní nemusí skončiť v koši. V kuchyni ju môžete zúžitkovať v množstve chutných jedál. Ak už vopred plánujete zbytky spracovávať a vaša šťava nebude jednodruhová, odoberajte dužinu postupne zo zbernej nádoby, aby nedošlo k jej pomiešaniu.

Ako ju zúžitkovať? Napríklad v podobe placiek, muffinov, tortových korpusov, cookies a domácich muesli tyčiniek,…

Chutné tipy

  • Do rôznych koláčikov, muffinov a keksov sa výborne hodí dužina z mrkvy, jabĺk a citrusových plodov.
  • Výlisky zo zelených listov, uhoriek a kapusty stačí spojiť s vajíčkami, trochou múky, koreninami a chutné slané placky sú svete.
  • Takým istým spôsobom môžete experimentovať môžete i s koreňovou zeleninou, ktorú zmiešate so strúhaným syrom, vajíčkom, koreninami a strúhankou.
  • Drť z bobuľovín môžete spojiť s ovsenými vločkami, strúhaným kokosom alebo olejnatými semienkami podľa chuti, vyformovať do tvaru cookies a upiecť v rúre.

Zdroje:

www.wholefully.com

www.health.com

www.pixabay.com

Zdieľaj
PredchádzajúcaAko sušiť paradajky a koreňovú zeleninu?
DalšieZaváranie v umývačke riadu – jednoducho a správne
Lus
Posledné roky sa zaujímam o zdravý životný štýl a všetko s ním spojené, hľadám odpovede na rôzne stravovacie trendy a vplyv potravín na organizmus. Venujem sa zumbe, jóge a rada posúvam svoje fyzické limity.

Žiadne komentáre

Nechaj komentár