Zdieľaj
pomaly hrniec výhody

Znie to priam neuveriteľne. Vložíte ingrediencie do hrnca a pomalý hrniec varí za vás, bez vášho dozoru a pritom výnimočne chutne. Stačí, ak párkrát takýto hrniec vyskúšate, ak nájdete tie správne recepty a zabudnete na klasické hrnce, postávanie pri sporáku a haldy riadu. Pomalé varenie si pomaly a isto razí cestu aj do našich kuchýň a už dávno nie je iba výsadou šéfkuchárov. Za pomoci pomalého hrnca vyčarujete výborné polievky, guláše, či omáčky, krásne krehké a šťavnaté mäso. Aké výhody pomalý hrniec prináša?

V dobe, kedy je všetko uponáhľané, upúšťame od zvyklostí a z mnohých rodín sa vytratil dokonca aj tradičný nedeľný obed. Chceme tráviť čas aktívne, a keďže času, ktorý nám zostáva pre rodinu, nemáme veľa, isto ho žiadna z nás nechce stráviť párhodinovým “behaním” po kuchyni. Jednoducho na zdĺhavé varenie už viac nemáme čas. To však neznamená, že by sme sa mali začať stravovať polotovarmi alebo pravidelne využívať donáškovú službu!

V pomalom hrnci sa varí poctivo

Na dobré jedlo sa oplatí počkať. Ako to však vyriešiť, ak ste privykli na rýchle varenie, aby ste čím skôr zasýtili hladošov? Pomalý hrniec varí pri nižšej teplote ako je bod varu, preto sa prirodzená šťavnatosť neodparuje, ale naďalej udržuje v hrnci. Jeho povrchová úprava je zvyčajne nepriľnavá, preto sa nemusíte obávať pripálenín. Varenie mu však trvá niekoľko hodín (napr. 4 - 8 hodín). Pri tomto procese ale nemusíte byť prítomní.

Môžete sa venovať svojím obľúbeným aktivitám, dokonca si počas noci pospať alebo ráno odísť do práce. Doma vás bude čakať výnimočné chutné jedlo, bohaté na všetky cenné živiny. Vitamíny, ktoré sa zvyknú vylúhovať do vody, sa neodparia, ale zostanú súčasťou šťavy. Minerály nebudú zničené vysokou teplotou. Dokonca pravdepodobne prvýkrát v živote na vlastnom jazyku okúsite skutočné chute, ktoré nebudete treba potláčať rôznymi nie príliš zdravými dochucovadlami.

Pomalý hrniec

Večer stačí zapnúť a ráno máte uvarené!

Áno, je to netradičné, ale je to tak! Ak už nájdete tie správne recepty a samozrejme aj kvalitný pomalý hrniec, nemusíte mať žiadne obavy. Večer naložíte ingrediencie do hrnca, nastavíte príslušný počet hodín na časovači, zvolíte teplotu varenia a je to. Ráno vás okrem budíka prebudí aj vôňa hotového jedla. Vy si môžete cez víkend poleňošiť v posteli a nenáhliť sa do kuchyne.

Pre koho je pomalý hrniec vhodný?

  • Pre ľudí, ktorí majú málo času na plnohodnotné varenie.
  • Pre ľudí, ktorí chcú tráviť čas aktívnejšie, no pritom sa nechcú stravovať polotovarmi.
  • Pre ľudí, ktorí sa chcú stravovať zdravo a plnohodnotne - varíte s minimom tuku, no maximom cenných živín.
  • Pre menej skúsených kuchárov - stačí poznať postupy a dobré recepty!

Pomalý hrniec šetrí čas aj energie

Azda by bolo dobré uviesť na správnu mieru, že pomalý hrniec je kuchynský elektrický spotrebič. Telo hrnca je napájané do elektrickej siete a výhrevné telesá zohrievajú vnútorný hrniec. Príkon spotrebiča je nízky, preto dokonca aj po mnohých hodinách varenia pri nízkej teplote, je celková spotreba nižšia ako za 2 - 3 hodiny na varnej doske.

Aký pomalý hrniec si vyberiete?

Ešte pár rokov dozadu nebola ponuka pomalých hrncov široká. Kraľovala jej značka Crock-Pot, ktorá v tejto oblasti patrí k priekopníkom a bola to práve ona, ktorá koncept pomalého hrnca vyšperkovala k dnešnej dokonalosti. Jej modely sa v súčasnosti riadia k tým najkvalitnejším. Pridali sa ďalší výrobcovia a dnes už môžete vyberať z rôznych objemov (3 - 7 litrov), tvarov (okrúhle, oválne, štvorcové), aj automatizácie. K dispozícii máte časovač, odložený štart, režim prihrievania hotového jedla.

Moderné hrnce vám dokonca ponúkajú možnosť vybrať vnútorný hrniec a používať ho na sporáku alebo v rúre. Takto ľahko na úvod osmažíte cibuľku a zatiahnete mäso, alebo na záver vytvoríte zapekaním chrumkavú kôrku na povrchu.

Tak čo, máte chuť na výborný guláš, chrenovú omáčku, silný hovädzí vývar, pikantný perkelt alebo chcete uvariť džem, kečup či lečo? Tieto jedlá a desiatky ďalších sa vám s pomalým hrncom isto podaria na jednotku.

Žiadne komentáre

Nechaj komentár