Zdieľaj

Ako sušiť paradajky – Spracovať bohatú úrodu paradajok a koreňovej zeleniny nemusíte iba sterilizovaním. Sušené paradajky majú v kombinácii s olivovým olejom a bylinkami nezameniteľnú chuť a výborným spôsobom oživia vaše kulinárstvo. Sušená koreňová zelenina zase prináša nový rozmer dochucovania polievok, pečeného mäsa.

Pri domácej úprave

  • Máte vždy istotu, že zelenina bola kvalitná a časti napadnuté škodcami boli vyrezané.
  • Nepoužívate žiadne umelé dochucovadlá a konzervanty.
  • V sušenej zelenine uchováte veľké množstvo cenných vitamínov a minerálov
  • Sušená zelenina zaberá menej miesta ako rovnaké množstvo sterilizovanej zeleniny.

Ako sušiť paradajky?

Ak ste už zavarili niekoľko desiatok pohárov s kečupom a domácim lečom, je čas vyskúšať stredomorskú kuchyňu.

  • Vyberte iba zdravé dozreté plody bez poškodení.
  • Paradajky umyte. Väčšie nakrájajte na plátky/kolieska s hrúbkou približne 5 mm, menšie odrody strapcových a cherry paradajok môžete sušiť v celosti – uchová sa tak v nich viac chutnosti a cenných živín.
  • V našich teplotných podmienkach je takmer nemožné sušiť paradajky prirodzene – na slnku. Jeden daždivý deň a pokles teploty môže celú snahu zmariť. Preto:

1) Na sušenie paradajok vo vašej kuchyni budete potrebovať : plechy na pečenie, papier na pečenie, teplovzdušnú rúru s ventilátorom. Plátky paradajok poukladajte na plech s papierom na pečenie.

2) Ešte pred sušením ich môžete pokvapkať olivovým olejom a posypať bylinkami. Alebo ponechať čisto iba prírodnú chuť a s arómami sa vyhrať pri ukladaní do pohárov.

3) Naložené plechy vložte do rúry vyhriatej na teplotu približne 70-100°C (podľa hrúbky paradajok). V niektorých rúrach pri tejto teplote paradajky rýchlo hnednú a začínajú horieť. Znížte teplotu, alebo sušte pri pootvorených dvierkach. Nezabudnite však, že pri takomto sušení pôjde teplota v kuchyni veľmi rýchlo hore.

4) Pravidelne dohliadajte na proces sušenia a podľa potreby paradajky prekladajte.

Tip: Paradajky, ktoré boli iba prerezané na polovicu sa vždy sušia prerezanou časťou hore.

Ak si chcete sušenie uľahčiť a nezvyšovať teplotu v kuchyni – vyskúšajte domácu sušičku ovocia/potravín. Počas leta a jesene je výborným pomocníkom a vďaka množstvu plát dokáže naraz spracovávať aj dávku paradajok zo 4-5 plechov. Dokonca na niektorom z plátov môžete počas toho sušiť listy bazalky a cesnak – arómy sa krásne prepoja.

5) Potom stačí vysušené plody už iba zasoliť, husto naložiť do sklenených pohárov, prekladať vrstvami cesnaku a obľúbených byliniek a zaliať olivovým olejom. Po naložení by ste mali poháre vložiť aspoň na týždeň do chladničky.

Ako sušiť koreňovú zeleninu?

Sušeniu koreňovej zeleniny sme ako národ zatiaľ ešte veľmi neprepadli. Máme pivnice a tam uchovávame úrodu uskladniteľnej zeleniny. Alebo jednoducho a moderne – kúpime si v obchode presne toľko mrkvy a petržlenu koľko potrebujeme. Ak vás láka vyskúšať sušenie zeleniny, nie je nič jednoduchšie.

Pri zbere úrody sa vždy nájdu kusy, do ktorých sa seklo rýľom, alebo boli v niektorej časti napadnuté škodcom – tieto kusy potom putujú na okamžitú spotrebu alebo do kompostu. Poľahky si z nich však môžete vyrobiť aj domáce dochucovadlá.

Ako na to?

1) Očistite koreňovú zeleninu a odstráňte poškodené časti.

2) Prekrojte ich na menšie časti a vložte ich na 3-5 minút do vriacej osolenej vody. Táto fáza sa volá blanšírovanie. Urýchli sušenie, uzamkne štruktúru a neuberie z dôležitých vitamínov a minerálov.

3) Podľa potreby nakrájajte vychladnuté plody na 4-5 mm plátky alebo ich nastrúhajte na hrubom strúhadle.

Tip: Ak chcete využiť sušenú zeleninu do domácej vegety” (recept nižšie), zeleninu nastrúhajte. Ak chcete pridávať koreňovú zeleninu do polievok alebo k pečenému mäsu, ponechajte plátky – v polievke nadobudnú naspäť takmer 100% objem, pri pečení mäsa budú nasávať šťavu z výpeku.

4) Podobne ako pri paradajkách – zeleninu môžete sušiť v rúre na plechoch vyložených papierom na pečenie pri teplote 55-65°C. Alebo vo veľkom využívať objemnosť plátov domácej sušičky, v ktorej máte dohľad nad teplotou, aj časom a na celý proces sušenia dohliadate cez priehľadný vonkajší kryt.

5) Sušenú zeleninu nechajte vychladnúť na savom papieri alebo plátennej tkanine. Nasypte ju do pohárov, pevne uzavrite a uskladňujte na tmavom chladnom mieste. Pravidelne kontrolujte, či sušená zelenina nevlhne alebo nezačala plesnivieť.

Tip: Ako spoznať, že je zelenina dôkladne vysušená? Nevyteká z nej žiadna šťava. Po zarezaní nožom, nezostanú na čepeli noža ani drobné náznaky vlhkosti. Navyše – ak nechcete, aby bola zelenina horká a bez pôvodnej chuti, nemala byť ani príliš presušená. To poznáte tak, že je jemne gumovitá a neláme sa.

Zeleninová koreniaca zmes alebo aj „domáca vegeta“

Už dávno sme prekukli ťahy obchodníkov, ktorí s hrdosťou uvádzajú, že práve ich polievkové dochucovadlo – vegeta je bez glutamánov a iných konzervantov alebo zbytočných farbív. Tento originál balkánsky recept zo sušenej zeleniny a zeleninových vňatí je v skutočnosti úplne prirodzený a zdravý. Možno pri príprave vyžaduje trochu pracnosti a vašej pozornosti, no určite oceníte užasnú chuť domácej vegety.

Budete potrebovať :

1 kg mrkvy, 1 kg petržlenu, 0,5 kg zeleru, 0,5 kg kalerábu, 0,5 kg cibule, 3 strúčiky cesnaku, 1 pór, 2-3 červené papriky, zväzok petržlenovej a zelerovej vňate, zlatý bonus – za hrsť sušeného ligurčeka.

  • Mrkvu, petržlen, zeler, kaleráb postrúhajte na strúhadle, pomiešajte a dajte vysušiť.
  • Cibuľu, cesnak, pór a papriku nakrájajte na drobno a tiež vysušte.
  • Zelené vňate posekajte nadrobno a vysušte ich.

Celý proces prípravy je o strúhaní, krájaní a sušení. Sušiť môžete v teplovzdušnej rúre alebo v sušičke potravín. Najlepšie v takej sušičke, ktorá má pevné pláty (poprípade môžete použiť gázu, aby drobné ingrediencie neprepadali cez sitá). Potom ako budú jednotlivé „skupiny“ vysušené, spojíte ich do jednej zmesi.

V ďalšom kroku bude vašou úlohou takmer zjednotiť štruktúru – zmes pomeliete na mäsovom mlynčeku alebo vo food procesore. Vzniknutá sypkejšia zmes bude však určite obsahovať ešte istú vlhkosť, preto ju rozprestrite do rovnomernej vrstvy a znova presušte.

Ako ste si všimli – soľ do receptu nešla. Je len na vás, či ju do sušenej sypkej zeleninovej zmesi pridáte. Na toto množstvo môžete použiť až 1 kg soli. Na zvýraznenie farebnosti dobre poslúži pár lyžičiek kurkumy.

Tip: Úplne iný rozmer chuti domácej vegety získate po pridaní sušenej bazalky, chilli alebo prášku zo sušených húb.

Žiadne komentáre

Nechaj komentár