Zdieľaj

Avokádo je pomerne ojedinelý druh ovocia. Obsahuje bezmála 20 vitamínov a minerálnych látok v každej porcii. Má nízky obsah cukru, obsahuje vlákninu a pomáha udržiavať pocit sýtosti dlhšiu dobu. Avokádo však má oveľa viac skvelých účinkov na zdravie.

Charakteristika:

Avokádo je často označované pojmom Superovocie, aj keď si mnohí myslia, že sa jedná o zeleninu. Vedecké výskumy ukázali, že konzumácia jedného avokáda denne môže znížiť hladinu nezdravého cholesterolu v tele rovnako ako niektoré lieky. Má jemnú, orechovitú chuť a preto sa dá dobre kombinovať ako súčasť rôznych šalátov a nátierok.

 

Pozitívny vplyv na zdravie

 

Antioxidačné sila avokáda

 

Viac ako 70% avokáda tvoria antioxidanty, ktoré sa nachádzajú práve v jeho kôstke. Tieto silné antioxidanty majú moc zničiť voľné radikály, ktoré sa vzťahujú k mnohým chorobám a celkovo aj k obezite. Semeno z avokáda obsahuje nespočetné množstvo polyfenolov, podobné tým, čo sú v zelenom čaji.

 

Upokojuje zažívacie problémy

 

Ľudia v Južnej Amerike používajú toto semeno na liečbu úplavica a problémom v oblasti zažívacieho traktu. Znižuje hladinu cukru v krvi, zápal, chráni žalúdočné vredy a zmierňuje zápchu. Môžeme tiež spomenúť, že je úžasné pre liečbu hnačiek, zabraňuje bakteriálnym a vírusovým chorobám.

 

Avokádo je dobré na srdce

 

Ako už bolo povedané, semeno z avokáda obsahuje vysoké množstvo vlákniny. Toto množstvo vlákniny môže pomôcť znížiť hladinu cholesterolu, pretože nemá šancu byť v krvi absorbuje. Je tiež účinné v prevencii kardiovaskulárnych problémov, znižuje riziko infarktu.

 

Posilňuje imunitný systém

 

Avokádo môže pomôcť zvýšiť imunitný systém, ktorý je veľmi užitočný pre liečenie chrípky – za studena ničí voľné radikály v tele. Keď je imunitný systém silný, ľudské telo lepšie odrazí útok všetkých druhov infekcie a následne i chorôb.

 

Boj proti rakovine

 

Semeno avokáda obsahuje flavonoly, extrémne silný antioxidant, ktorý pomáha predchádzať alebo znížiť nádorový rast. Nedávna štúdia zverejnená v časopise Biology Pharmaceutical v roku 2013, zistila, že extrakt z avokádového semena spôsobuje sebadeštrukciu leukemických buniek. V inej a novšie štúdii uverejnenej v časopise Cancer Research, mediálne odborníci tvrdia, že zlúčenina nájdená v extrakte avokádového semena nazývaná avocatin B, je extrémne účinnou zbraňou proti akútnou myeloidnou leukémiou.

 

Avokádo vám pomôže schudnúť

 

Existujú početné dôkazy o tom, že avokádo patrí medzi potraviny, ktoré sú výborné pre chudnutie. V jednej štúdii bola skupinka ľudí rozdelená na dve časti, pričom jedni jedli jedlo, ktoré obsahovalo avokádo a druhí jedlo bez avokáda. Testovaní boli požiadaní, aby odpovedali na rad otázok vzhľadom k hladu a sýtosti. Ľudia, ktorí jedli avokádo, sa cítili o 23% spokojnejší a mali o 28% menšiu chuť do jedla v priebehu nasledujúcich 5 hodín. Ak by ste avokádo jedli v dlhodobom horizonte, mohlo by vám pomôcť jesť prirodzenou cestou menej kalórií. Avokádo má vysoký obsah vlákniny a veľmi nízky obsah sacharidov. Tieto dva atribúty by vám mali zabezpečiť úbytok hmotnosti.

 

Avokádo znižuje hladinu cholesterolu a triglyceridov

 

Najčastejšou príčinou úmrtí na celom svete je ischemická choroba srdca. Je známe, že niektoré krvné markery sú spojené s vyšším rizikom tohto ochorenia. Patrí medzi nich cholesterol, triglyceridy a podporujú je tiež zápalové markery, zlý krvný tlak a ďalšie príčiny. V jednej štúdii boli tieto rizikové faktory skúmané u 8 ľudí. Ľudia boli rozdelení na dve skupiny, pričom jedna skupina konzumovala pravidelne avokádo. V priebehu času sa zistilo, že tí, ktorí pravidelne jedli avokádo, mali výrazne zníženú hladinu cholesterolu, asi o 20% nižšiu hladinu triglyceridov, o 20% nižšia LDL cholesterol a o 11% vyššia HDL (dobrý) cholesterol.

 

Avokádo v tehotenstve

 

Avokádo je plné vitamínov, antioxidantov, minerálnych látok, vlákniny a zdravých tukov. Surové avokádo obsahuje 45 mikrogramov (mikrogramov) folátov. To všetko je potrebné pre bezproblémový priebeh tehotenstva. Ak si tiež chcete udržať krásnu pleť aj v tehotenstve, na avokádo rozhodne nezabúdajte!

Aj keď avokádo obsahuje tuk, nemusíte sa báť. Nie je tuk ako tuk. Proste tuk z avokáda je iný, než tuk napr. Z hranoliek zakúpených vo fast foodu. Tieto zdraviu prospešné tuky sú naozaj dôležité, dodávajú vášmu telu energiu a potrebuje ich aj vaše rastúce bábätko.

 

Ako spoznať zrelé avokádo

 

avokáda, rovnako ako u mnohých ďalších druhov ovocia platí, že ak je nedozreté, alebo naopak prezreté, je prakticky nepožívateľné. S avokádom je však tá ťažkosť, že sa jedná o exotické ovocie, ktoré sa na stoloch v slovenských domácnostiach vyskytuje pomerne zriedka a teda je schopnosť našincov rozpoznať ten správne vyzretý kus všeobecne malá. Na nasledujúcich riadkoch sa teda spoločne pozrieme na to, ako spoznať správne vyzreté a kvalitné avokádo.

Všetko začína už v obchode

 

Skontrolovať kvalitu avokáda je nutné už v obchode, pretože doma už môže byť neskoro. Je pochopiteľne možné v obchode kúpiť ešte nedozreté kusy a tie následne nechať dozrieť až doma, ale je potrebné s tým počítať, lebo s nedozrálými kusmi nie je možné ihneď pracovať v kuchyni.

 

Kontrola zrelosti hmatom

 

Jednou z možností je avokádo ohmatať / pokrčiť a skontrolovať jeho mäkkosť a pružnosť. Ak je tvrdé, je nedozreté. V prípade, že je akoby kašovitej mäkké, je prezreté a prakticky pokazené. Správne zrelý kus je ľahko mäkký a pružný. Plod ohmatajte s citom a jemne, nie silou, nie je to kokosový orech. K správnemu posúdenie zrelosti plodu touto metódou je ale nutné mať trochu skúseností a nie každý musí mať hneď dobrý odhad na to, čo už je, alebo naopak už nie je ideálna mäkkosť.

 

Kontrola zrelosti pohľadom

 

Pohľadom už zrelosť avokáda môže posúdiť prakticky každý. Z hľadiska vzhľadu existuje dokonca niekoľko ukazovateľov, ktoré nám napovie, v akom stave je kus, ktorý práve držíme v ruke.

 

Tmavé škvrny na šupke

 

Avokádo Hass. Tento ukazovateľ možno použiť iba u zelených avokád, pretože u tých čiernych žiadne tmavé škvrny pochopiteľne neuvidíte. Mimochodom, ak plánujeme pripraviť guacamole, skúste v obchode zohnať práve onú čiernu odrodu, a to konkrétne kultivar Hass (na obrázku spoločne s limetkami), ktorý je pre tento pokrm úplne najideálnejšie. Avšak späť k tmavým škvrnám. Ak má na sebe plod tmavé škvrny, s najväčšou pravdepodobnosťou je už prezretý a začal nahnívat. Toto tmavnutie šupky začína najčastejšie od konca, kde má / malo avokádo stopku. Tmavé škvrny môžu byť tiež výsledkom prílišného stláčanie pri kontrole jeho zrelosti niekým pred vami a ani taký kus neodporúčam kupovať.

 

Ideálna farba plodu pod stopkou

 

Farba pod stopkou v miestoch, kde plod avokáda visel za stopku na strome, zostáva spravidla kúsok stopky (niečo podobné ako vidíme napríklad u pomarančov) a ten je veľmi spoľahlivým ukazovateľom zrelosti avokáda. Pokiaľ tento zvyšok stopky nemožno odlúpnuť, alebo len ťažko, je kus nedozretý. Ak odlúpnuť ide, ale dužina pod ním má hnedasté alebo snáď už celkom hnedé zafarbenie, je avokádo prezreté a začalo zahnívať. Pri dobre vyzretého kusa musí ísť pozostatok stopky pomerne dobre odlúpnuť a dužina pod ním má mať zelenú, zelenožltou či žltkastej farby.

 

sivastá šupka

 

Ďalším signálom naznačujúcim, že nie je s týmto ovocím niečo v poriadku, je našedlost jeho šupky. Tá síce neznačí, že by bolo avokádo pokazené, alebo niečo podobné, ale signalizuje, že bol plod skladovaný v podmienkach, kedy dochádzalo opakovane k striedaniu chladného a teplého prostredia, čo je pre jeho kvalitu ako takú absolútne zničujúce. Rozhodne teda neberte plody s sivou šupkou.

 

Pôvod a pestovanie

 

Najstaršie nájdená semená divokých avokád sú stará približne 7 tisíc rokov. O pár tisíc rokov neskôr došlo u týchto rastlín ku kultivácii a nájdené plody avokád staré zhruba 2,5 tisícky rokov sú už podobné tým, ktoré poznáme dnes. Prvé používanie avokáda môžeme zaznamenať v roku 291 pred n. L. V Mexiku. Aztékovia používali avokádo ako afrodiziakum. O rozšírení avokáda do sveta sa potom postarali kresťanskí kolonizátori v 17. storočí. Avokádo – plod hruškovce přelahodného – pochádza zo stredu Južnej Ameriky, k svojmu zdravému vývoju vyžaduje subtropické podnebie a neznáša chladné počasie a mráz. Španieli avokádo doviezli do Západnej Indie, na Kanárske ostrovy a na niektoré ostrovy v Atlantiku. Veľké plantáže na pestovanie avokáda vznikli začiatkom 20. storočia tiež v Kalifornii, v Európe ho nájdeme napríklad v Španielsku a v Grécku.

Avokádo má oválny, hruškovitý až guľovitý tvar. Má lesklú silnú hladkú šupku zelenej farby. Plody sú 7-20 centimetrov veľké a zrelý plod váži od 100 g až do 1 kg. Dužina má krémovú farbu, ktorá sa pohybuje od svetlo zelenej až po žltkastú, podobnú maslu, a to aj konzistenciou. Vnútri plodu je veľké jadro žltej farby, pokryté svetlo hnedú drevnatú vrstvou. Chuť dužiny pripomína oriešky, nie však príliš výrazná a ľahko absorbuje chuti ďalších ingrediencií. Zrelé avokádo je na dotyk mäkké, ale nie kašovité. Na povrchu by sa nemali vyskytovať žiadne tmavé škvrny ani príliš mäkká miesta.

Avokádo sa dodáva na trh buď v nezrelom stave alebo dozrievanie (často označované ready to eat). V Českej republike sa predáva viac nezrelé avokádo, zatiaľ čo napr. V Holandsku je záujem hlavne o zrelé. Nezrelé avokád je takmer nepoužiteľné, jeho dužina je tvrdá a bez chuti.

Zrelé avokádo:

  • z Južnej Ameriky – väčšinou z Peru – sa vozia nezrelé plody kontajnerovou dopravou po mori
  • v Holandsku sa nechávajú kontrolovane dozrievať (pri určitej teplote a plynu) s tým, že proces sa dá načasovať na základe priania zákazníka
  • dozrieva sa iba odroda Hass, ktorá zrením tmavne. U iných odrôd to nie je týmto spôsobom možné

Ako vypestovať avokádo z kôstky

 

  • Plod avokáda pozdĺžne rozkrojte a jednu polovicu prekrojte ešte na polovicu, aby sa kôstka dala ľahko vybrať. Kôstku avokáda je nutné najskôr dobre očistiť od všetkých zvyškov dužiny. Akékoľvek zvyšky dužiny totiž začnú časom zahnívať a hniloba by prekazila proces klíčenia.
  • Po obvode kôstky urobte šidlom zhruba v rovnakej vzdialenosti tri otvory. Do každého otvoru vsuňte špajľu a kôstku zakliesnite za okraj pohára. Plochý koniec kôstky by sa mal dotýkať hladiny vody v pohári. Vodu v pohári dopĺňajte postupne tak, aby bola kôstka stále v kontakte s vodou.
  • Po niekoľkých týždňoch, keď korene zaplnia väčšinu poháre, sa objaví vysoký stonku. Kvetináč asi o priemere 9 cm naplňte substrátom pre množenie alebo výsev. Kôstku zasaďte do zeminy z jednej tretiny, dve tretiny musí zostať nad zemou. Teraz už môžete o avokádo starať ako o každú bežnú rastlinu. Akonáhle povyrastie, presaďte avokádo do väčšieho kvetináča. Pri presádzaní nechajte koreňový bal nedotknutý. Po obvode prisypte hlinitý substrát. Kvetináč ľahko Preplňte, po zaliatí si zemina totiž trochu sadne.
  • Rastlinu pravidelne zaštipujte. Tým povzbudíte tvorbu postranných výhonov. Rastlina sa potom rozkošatí. Rastlinu v lete zalievajte pomerne často. Medzi zálievkami nechajte zeminu vyschnúť. V zime množstvo vody výrazne obmedzte.

 

Avokádo ako kozmetický pomocník

 

Než si prezradíme, ako avokádo použiť v kuchyni, čo je jeho primárny účel čoby potraviny, poradíme, ako ho využiť v kozmetike. Avokádo totiž dokáže vyživiť suchú pleť a obnoviť pružnosť pokožky, preto sa nebojte vytvoriť si domácu pleťovú masku. Receptov na ňu je veľa, na tú našitý budete tentoraz potrebovať štvrtinu dužiny avokáda a 2 čajové lyžičky medu. Z ingrediencií vytvorte kašu, ktorú naneste na tvár a po desiatich minútach zmyte vlažnou vodou.

V nadchádzajúcom lete sa nevyhnete poškodenie vlasov, či už od slniečka, mora alebo chlórovanej vody v bazéne. Dostatočnú ochranu a obnovu vlasom môžete zaručiť nielen prísunom avokáda ako potraviny, ale aj maskou, ktorá sa skladá z polovice avokáda, 1 žĺtka a 1 lyžice olivového oleja. Stačí dužinu premačkať s ostatnými ingredienciami a potom zmes vmasírovať do pokožky vlasov a votrieť ju tiež do dĺžok. Vlasy je ideálny zabaliť do potravinovej fólie a uteráka, aby boli v teple. Po zhruba 20-30 minútach si vlasy opláchnite, nesmie v nich zostať ani kúsok masky, inak by vám vo vlasy stvrdli. Nechajte vlasy preschnúť a až keď ste si istí, že v nich nič nezostalo, je umyte tak, ako si ich bežne umývate.

 

Recepty s avokádom

 

avokádo Guacamole

potrebujeme

 

  • 3 avokáda
  • 3 varené vajcia
  • pevné paradajka
  • malú nepálivu papriku
  • 3 jarné cibuľky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • lyžicu limetovej šťavy
  • 3 kvapky olivového oleja
  • soľ, mleté ​​biele korenie, mletú čiže papriku

Ako na to

  • Avokáda vychladíme v chladničke.
  • Rozkrojíme pozdĺžne napoly, vyberieme semená a lyžicou vydlabeme dužinu.
  • Paradajka sparíme v horúcej vode, ošúpeme a nakrájame na kocky.
  • Dužinu avokáda roztlačíme vidličkou, pokvapkáme limetovou šťavou, pridáme kocky paradajky, vajíčok a korenia.
  • Môžeme pridať ľubovoľnú zeleninu.
  • Osolíme podľa chuti. Na záver vmiešame prelisovaný cesnak.
  • Podávame ako predkrm alebo slaný dezert s bielym pečivom, obkladáme prúžky čerstvé papriky.

Avokádová polievka

 

potrebujeme

 

  • 4 avokáda
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • strúčik cesnaku
  • 2 stredné červené cibule
  • feferónku
  • 350 ml zeleninového vývaru
  • 200 ml minerálnej vody
  • 2 lyžice posekaného koriandra
  • 150 g kreviet
  • soľ, mleté ​​čierne korenie, zelenú vňať na ozdobu

Ako na to

  • Avokáda rozpolíme, vyberieme kôstky a plody ošúpeme.
  • Dužinu nakrájame na kocky a pokvapkáme citrónovou šťavou.
  • Cesnak a cibuľa olúpeme. Feferónku rozpolíme, vyberieme semená.
  • Všetko rozmixujeme na jemnú kašu.
  • Prilejeme studený vývar a minerálku.
  • Osolíme, okoreníme a odstavíme do chladničky uležať.
  • Pred podávaním do polievky vmiešame štipky koriandru a v šálke ju posypeme zelenou posekanou vňaťou.
  • Podávame s krevetami.

 

Recepty s avokádom pre deti

 

Avokádo je pre svoje skvelé vlastnosti ideálne pre prvé príkrmy dojčatá už od 6. mesiaca. Je navyše ľahko stráviteľné a obsahuje aj veľkú dávku vlákniny, „uvádza Tereza Broschová, autorka kuchárky Naozajstné jedlo pre deti. Odporúča avokádo zmiešať s banánom, zvýšite šancu, že dieťa príkrm prijme s chuťou.

 

1. Príkrm – avokádo s banánom

Postup je jednoduchý, jeden banán spoločne s polkou avokáda rozmixujte dohladka a podávajte po lyžičkách.

2. Jemná avokádová nátierka

Zo zrelého avokáda vydlábnite dužiny a roztlačíme ju vidličkou. Pridáte dve lyžice tvarohu, žervé alebo napríklad ricotty, štipku soli a pár kvapiek citrónovej šťavy, ktorá dá celé nátierke príjemný šmrnc.