Zdieľaj
Pomaly hrniec

Pomalý hrniec je moja srdcovka. Po tom, čo som dostala knihu s receptami na pomalé varenie, som najskôr nevedela, či ju vôbec nejako využijem, ale princíp pomalého varenia vyzeral veľmi lákavo, tak som si jeden pomalý hrniec k narodeninám vypýtala. Varím v ňom veľmi rada. Stačí naložiť všetky suroviny, pomiešať, zvoliť stupeň varenia a čas varenia. Môjmu šikovnému hrncu nemusím venovať žiadnu pozornosť.

"Zoznámenie"

Spočiatku som sa obávala, že jedlo prihorí a rovno s ním aj naša kuchyňa, ale našťastie - nič také sa nestalo. Kvalitný pomalý hrniec totiž nepripeká, ani nevykypí. Medzitým idem na nákup, do záhradky alebo trávim čas zmysluplnejšie ako pobehovaním okolo sporáku a večným miešaním. Dokonca som si zvykla suroviny naložiť predtým, ako idem spať (čo je zvyčajne o polnoci), nastaviť čas, kedy sa hrniec zapne a na druhý deň na obed mám voňavé a chutné jedlo bez roboty navyše.

A čo v pomalom hrnci najradšej varím? Rôzne druhy mäska - na šťave alebo dusené, guláše, perkelty, francúzske zemiaky, kapustnicu, dokonca aj celé kura… Navyše som mu našla i zaujímavé využitie počas letnej sezóny, kedy mi pomáha s varením kečupu, marmelád a džemov alebo aj detských výživ.

Láka vás kúpiť si pomalý hrniec, ale neviete, aké vlastnosti odsledovať? Potom mi dovoľte, aby som vám v pár odsekoch tento nenáročný, no pritom veľmi užitočný kuchynský spotrebič predstavila.

Pomalý hrniec ušetrí váš čas

Isto to poznáte - veľa povinností v práci, okolo detí, partnera, domácnosti a pár škvŕkajúcich žalúdkov. Kde vziať čas na všetky aktivity a nepadnúť večer do postele únavou? Presne na tieto potreby výborne reflektuje pomalý hrniec, pretože aj šetrí drahocenný čas, ktorý by ste bežne venovali vareniu.

Ako pomalý hrniec vznikol?

V 70. rokoch 20. storočia USA postihla silná energetická kríza. A tak vznikol “slow cooker”, ktorý pre bežnú spotrebu potreboval niekoľkonásobne nižší príkon ako vtedajšie elektrické variče alebo rúry. Priekopníkom bol výrobca Crock-Pot, ktorý sa s veľkým úspechom drží na trhu doteraz a jeho pomalé hrnce patria k tomu najlepšiemu, čo na trhu nájdete. Netrvalo dlho a od varenia strukovín (najmä fazule) sa tento hrniec svojím materiálovým aj funkčným prevedením pretvoril na pomocníka, ktorý si poradí nielen s tradičnou kuchyňou, ale poteší i nadšencov zdravého stravovania, či dokonca aj tých, ktorým varenie nejde tak úplne od ruky.

Princíp pomalého hrnca

Najčastejšie sa u nás predávajú pomalé hrnce s objemom od 3 - 7 litrov. Z osobnej skúsenosti odporúčam siahnuť po väčšom objeme. Myslím, že žiadny hrniec nie je možné naplniť po okraj, a preto nešetrite na veľkosti, ak v ňom budete chcieť pripraviť polievku alebo guláš pre viac členov rodiny. Základným princípom je pomalé varenie, t.j. také, ktoré nedosiahne bod varu, preto sa tekutiny z pokrmu ani neodparujú. Varenie trvá 4 - 10 hodín a dosahuje teplotu 80 - 95 °C.

 Pomalý hrniec a jeho výhody

  1. Ingrediencie stačí očistiť, nakrájať, vložiť do hrnca, podľa potreby a receptu podliať vodou, vývarom alebo vínom, nastaviť teplotu (zvyčajne vyberáte z dvoch teplotných možností, nižší a vyšší stupeň), nastaviť čas a ďalej sa už o nič nemusíte zaujímať.
  2. Hoci hrniec pomaly varí niekoľko hodín, nemusíte sa obávať o vysoké účty za odber elektrickej energie. Príkon tohto typu elektrického hrnca je približne na hodnote 150 - 300 W v závislosti od objemu.
  3. Do pomalého hrnca nemusíte dávať tuk. Varenie je veľmi šetrné k živinám, mäso krásne šťavnaté, chute naplno rozvinuté. Správnou voľbou potravín si dokážete pripraviť dokonca aj veľmi chutné diétne jedlo.
  4. Ak vám to finančné možnosti dovolia, hľadajte plnoautomatizovaný pomalý hrniec. Budete mať k dispozícii časovač, odložený štart, režim prihrievania jedla po dovarení. S trochou cviku dokážete jedlo pripravovať tak, že vám príprava bude zaberať pár minút času denne.
  5. Okrem toho je dobré poobhliadať sa po kvalitnom materiálovom prevedení.  Pomalý hrniec tvorí základňa s výhrevnými článkami a ovládacím panelom a hrniec s pokrievkou, ktorý môžete zo základne odobrať. Veľmi obľúbené pomalé hrnce sú navrhnuté tak, aby sa vnútorná nádoba - hrniec mohli používať aj na sporáku alebo v rúre. Takto potom jednoducho vyčarujete chrumkavú kôrku na kačke, alebo na úvod jednoducho orestujete cibuľku.

Zapojte fantáziu

...a nebojte sa experimentovať, skúšať tradičné aj menej tradičné kombinácie a pripraviť si výborné pokrmy. Z vlastnej skúsenosti, ale aj z ohlasov v mojom okolí, môžem smelo tvrdiť, že pomalý hrniec má v rodine výborné využitie. Hodí sa na prípravu mäsa, gulášov, polievok, omáčok, kečupov, džemov, detských výživ, zemiakových príloh. Veľkým bonusom je najmä výnimočne plná chuť jedla, bohatosť na vitamíny, ktoré sa nezničia vysokou teplotou a úspora času, ktorý môžete určite stráviť plnohodnotnejšie.

Hľadáte overené elektrické hrnce s pomalým varením v rôznych cenových reláciach aj objemoch?

Žiadne komentáre

Nechaj komentár