Zdieľaj
pomale varenie

Čo je pomalé varenie? Ak ste už o tomto trende prípravy jedna počuli rozprávať nadšených šéfkuchárov, fitness nadšencov, či len časovo vyťaženú kolegyňu, ktorá sa každý deň teší domov na šťavnaté domáce jedlo a zaujíma vás viac informácií, vedzte, že ste na dobrej adrese. Ako už o pár riadkov zistíte, takéto varenie je až podozrivo jednoduché a pritom veľmi chutné a výživné. Aby sme však nehodili okolo slovnej horúcej kaše, poďme sa radšej spoločne pozrieť na pomalé varenie, jeho princíp aj všetky výhody, ktoré takáto príprava jedla prináša.

Čo je pomalé varenie

Pomalé varenie znamená varenie pri nízkej teplote. Na úvod varenia sa rýchlo dosiahne teplota takmer bodu varu a následne sa zníži na približne 80 - 95 °C a pokrm sa dlhé hodiny varí. Ide o veľmi starú metódu varenia, ktorú môžeme prirovnať k duseniu. Najskôr ingrediencie orestujete pri vysokej teplote a následne ich vo vlastnej šťave pomaly varíte v teplote, ktorá nedosiahne bod varu. Vďaka tomu sa v pokrmoch uchovávajú takmer všetky živiny, nie sú zničené vysokou teplotou, ani odparené. Mäso je pri pomalom varení výnimočné šťavnaté a mäkké, chuť zeleniny je bohatá a plná. Všetky textúry ingrediencií, ich chuť a vôňa sú nielen zachované, ale navyše aj krásne prepojené a zvýraznené.

Prečo vyskúšať pomalé varenie?

Pretože stačí všetky ingrediencie naložiť do hrnca a môžete sa venovať úplne inej činnosti, ako postávaniu pri sporáku. Áno, v tomto momente sa možno natíska otázka, v akom hrnci sa dá “pomaly variť”? Veď predsa, ak položíme bežný hrniec na varnú dosku alebo plynový sporák, klasickým zohrievaním sa isto dosiahne bod varu a pokrm bez miešania buď vykypí, alebo prihorí.

Niektoré gazdinky využívajú na pomalé varenie elektrickú rúru. Do väčšej sklenenej misky alebo kameninového pekáča naložia mäso, cibuľu, koreniny, červenú papriku, podlejú trochou vody, posolia, prikryjú vrchnákom a dajú na dlhé hodiny pomaly variť na približne 90 - 95 °C (umožňuje to reguláciu termostatu). Veľkou nevýhodou je však veľká spotreba energie, pretože nevyhrievate len vloženú misu, ale neustále aj objem celej rúry. V tomto prípade sa pomalé varenie zdá ako veľmi nevýhodná metóda. Najmä pre peňaženku a vyúčtovanie za elektrinu.

Existuje však spotrebič s názvom pomalý hrniec, ktorý je na trhu približne od roku 1970, kedy s prvým konceptom pomalého hrnca prišla na americká trh spoločnosť CrockPot. Hrniec bol skonštruovaný tak, aby sám, bez dozoru, dokázal po dlhé hodiny (4 - 10 hodín) pomaly variť fazuľu na zníženej teplote a súčasne bol energeticky úsporný. Od tej doby prešlo veľa rokov a v súčasnosti sa pomalé hrnce Crockpot radia k špičke na trhu. Možnosti, ktoré ponúkajú sú viac ako lákavé, nielen pre kulinárskych fajnšmekrov, ale pre každého, ktoré chce od bežného domáceho varenia tak trochu viac.

Pomalé hrnce nájdete na trhu v rôznych objemoch, prevedeniach a vybavenosti. Nezaostávajú ani pomalé hrnce od iných značiek. Ide skutočne o šikovný poloautomatizovaný alebo plneautomatizovaný hrniec z odolných materiálov, ktorý vám umožní nastaviť nielen teplotu, ale aj celkovú dĺžku pomalého varenia, naplánovať štart varenia a dokonca aj zvoliť funkciu automatického prihrievania jedla, aby vás po návrate domov čakalo jedlo, ktoré sa priam pýta naložiť na tanier.

Prejdime však už k výhodám, tie sú viac ako zaujímavé...

Pomalé varenie: Výhody, ktoré stojí za to spoznať

Ešte predtým by ste však mali vedieť, čo všetko môžete v pomalom hrnci variť: vývary, polievky, guláše, perkelty, celé kura, kačicu, bravčové aj hovädzie mäso, rozmanité pokrmy “na šťave”, omáčky, zemiakové prílohy, detské kaše a výživy, a i.

  • Varenie v pomalom hrnci šetrí energie - príkon pomalého hrnca je približne 150 - 300 W. Príkon sklokeramickej varnej dosky je mnohonásobne vyšší. Hoci samostatné pomalé varenie zaberie dlhší čas, v celkovom súčte spotrebuje pomalý hrniec omnoho menej elektrickej energie ako 3-hodinové varenie na varnej doske. Energetickou úspornosťou prebije pomalý hrniec aj “varenie” v elektrickej rúre alebo na plynovom sporáku.
  • Pomalé varenie šetrí váš čas - dozvedeli ste sa, že pomalé varenie môže trvať niekoľko hodín. Tak ako potom ušetrí čas? Pri varení nemusíte byť prítomný. Všetky potraviny podľa receptu vložíte do hrnca a môžete oddychovať, venovať sa práci na záhradke, ísť na prechádzku. Dokonca niektorí spokojní užívatelia ráno naložia ingrediencie do hrnca, odídu do práce a poobede ich čaká veľmi chutné jedlo.
  • Pomalé varenie je šetrné k živinám - tým, že pomalé varenie nedosiahne bod varu, veľa cenných živín zostáva nezmenených a to vyššiu pridanú hodnotu pre vás jedlo má. Nedochádza k odparovaniu živín, ktoré sú rozpustné vo vode. Zrážajú sa na pokrievke a vracajú späť do vývaru/šťavy.
  • Pomalé varenie zvládne aj začiatočník vo varení - ak jednoducho neobľubujete stáť pri sporáku, pripálite aj sáčkovú polievku a čaj, tak s dobrým pomalým hrncom sa aj z vás môže stať milovník výbornej domácej stravy.
  • Pomalé varenie uchováva chuť a vône - pravdou je, že popravde asi ani neviete, akú výnimočnú chuť má koreňová zelenina, ako krásne sa dokáže rozvinúť chuť kvalitného mäska a aké bohaté na chuť a vôňu môžu byť koreniny a bylinky. To všetko sa totiž pri dosiahnuť bodu varu a “prevarení” z jedla stráca. Pri pomalom varení môžu vaše chuťové poháriky zažiť niečo nepoznané a výnimočné.

Prečo si do kuchyne kúpiť pomalý hrniec?

Ak stavíte na overeného výrobcu a prejdete si na internete recenzie a diskusie o pomalých hrncoch, isto natrafíte na overený model, či už žijete u vás v domácnosti dvaja, alebo ste veľkou rodinou. Kvalitný pomalý hrniec je spoľahlivý, varí rovnomerne, dokáže optimálne regulovať teplotu a nehrozí žiadne riziko. Nemusíte sa báť, že sa počas vašej neprítomnosti šťava pri niekoľkohodinovom varení odparí a ingrediencie pripália. V posledných rokoch patria medzi veľmi obľúbených kuchynských pomocníkov. Ktorý sa vám najviac pozdáva?

Žiadne komentáre

Nechaj komentár