Zdieľaj

Najlepšie džemy – Do centra našej pozornosti sa práve v tomto období dostávajú sladké jahody, osviežujúce čerešne, pikantné višne, mäkučké marhule a svieže maliny. Pripravili sme si pre vás výborné a tak trochu netradičné recepty na džemy, ktoré sú jednoduché na prípravu i zloženie. Na rozdiel od hladkej marmelády sú džemy rôsolovitej konzistencie s kúskami ovocia. Obsah ovocnej zložky by mal byť minimálne 50 %. Pri výbere plodov do džemu si môžete dovoliť poškodené časti vyrezať, takže to, čo už bolo pre zaváraninu nevhodné alebo prezreté, je častokrát pre džem ideálne.

Naše letné ovocie

… je plné vitamínov a cenných antioxidantov, v našich podnebných podmienkach sa mu darí a jeho spracovanie, najmä zaváraním, je obľúbenou letnou aktivitou skoro každej ženy. Ak chcete zavariť veľa pohárov domáceho džemu, isto nebudete šetriť cukrom. No výsledkom nebude práve najzdravší džem a možno potlačíte prirodzenú chuť ovocia. Každému však chutí niečo iné. Niekto preferuje čisto prírodné ingrediencie za cenu kratšej životnosti džemov, ďalší rád uchováva prirodzenú farbu, nevarí suroviny dlho a preto pridáva dostupnú zmes z obchodu, ktorá želírovanie urýchli. Nech je váš postup akýkoľvek, základom je vyberať dozreté sladké plody, ktoré nie sú napadnuté plesňou alebo prevŕtané škodcami skrz-naskrz.

TIP REDAKCIE
Skôr ako sa pustíte do zavárania, pripravte si poháre na zaváranie. O tom, čo je to úsporné zaváranie a ako predĺžiť životnosť zaváracích pohárov, sa viac dozviete TU.

Jahodový džem s rebarborou – obsah “ovocia” v zmesi 66 %

“Osviežujúce spojenie sladkých jahôd a netradičnej “zeleniny” “

Základný pomer:

  • 750 g jahôd
  • 250 g mladých stoniek rebarbory (pomer môže byť i 50:50 – 500 g jahôd + 500 g rebarbory)
  • 500 g kryštálového cukru
  • šťava z citróna
  • 1 balenie želírovacieho prípravku 2:1 (Gelfix Super)

Umyté jahody popučte a zmiešajte s cukrom, želírovacím prípravkom a šťavou z citróna. Povarte niekoľko minút a pridajte nadrobno nakrájané kúsky z mladých stoniek rebarbory. Za stáleho miešania varte niekoľko minút, odskúšajte či džem tuhne a ak áno, naložte džem do zaváracích pohárov, uzavrite viečkami a postave hore dnom

Čerešňový džem s čokoládou – obsah ovocia v zmesi 66 %

“Výborná, takmer neodolateľná kombinácia. Perfektný džem do palaciniek”

Základný pomer:

  • 1 kg čerešní
  • 100 g čokolády na varenie/horkej čokolády
  • 400 g kryštálového cukru
  • šťava z polovice citrónu
  • 1 balenie želírovacieho prípravku 2:1 (Gelfix Extra)

Umyté a vykôstkované čerešne pomixujte alebo popučte.Pridajte k nim želírovací prípravok rozmiešaný s 2-3 PL cukru a šťavu z polovice citrónu. Začnite variť. Do mierne teplej zmesi pridajte nastrúhanú čokoládu a zvyšný cukor. Uvarený džem naložte hneď do pohárov, pevne uzavrite viečkami a otočte hore dnom.

Marhuľový džem s levanduľou – obsah ovocia v zmesi 75%

“Overená klasika s príjemným voňavým podtónom”

Základný pomer:

  • 1 kg marhúľ
  • 330 g kryštálového cukru
  • 2 PL lyžice levanduľových kvetov
  • šťava z menšieho citrónu
  • 1 balenie želírovacieho prípravku 3:1 (Gelfix Super)

Marhule umyte, vykôstkujte, nakrájajte na menšie kúsky a vložte do hrnca. Prelejte šťavou z citróna a pridajte želírovací prípravok rozmiešaný s 2-3 PL cukru. Začnite variť. Po zohriatí priebežne pridávajte zvyšok cukru. Z povrchu budúceho džemu odstráňte penu. Vykonajte skúšku tuhnutia na malom tanieriku. Ak džem tuhne, vmiešajte do neho čisté levanduľové kvety. Pripravený voňavý džem naložte okamžite do pohárov, uzavrite viečkami a aspoň na 5 minút obráťte hore dnom.

TIP REDAKCIE
Máte čo zavárať, ale neviete v čom? Potom odporúčame zhodnotenie 4 najlepších zaváracích hrncov pre rok 2018.

Višňový džem so škoricou – obsah ovocia v zmesi 75%

“Príjemne kyslastý džem, ktorý v zime zahreje.”

Základný pomer:

  • 1 kg višní
  • 1-2 balíčky škoricového cukru podľa chuti
  • 330 g kryštálového cukru
  • 1 balenie želírovacieho prípravku 3:1 (Gelfix Super)

Višne umyte a vykôstkujte. Mierne ich popučte alebo rozmixujte, podľa toho, aké veľké kúsky máte radi. Zmiešajte višne so škoricovým cukrom. Do želírovacieho prípravku vmiešajte 2-3 PL lyžice cukru a rozmiešajte s ovocnou zmesou. Začnite variť a pravidelne miešať. Za stáleho miešania pridávajte zvyšný cukor. Varte, kým džem nezačne hustnúť.  Pripravenou zmesou okamžite naplňte poháre, uzavrite ich a otočte dolu hlavou.

Najlepšie džemy

Malinový džem s medovkou – obsah ovocia v zmesi 75%

“Sladké maliny prevoňané medovkou”

Základný pomer:

  • 4-6 stoniek medovky
  • 1 kg malín
  • 330 g kryštálového cukru
  • 4 PL lyžice citrónovej šťavy
  • 1 balenie želírovacieho prípravku 3:1 (Gelfix Super)

Lístky medovky oberte zo stoniek a umyte ich. Umyté maliny a medovku vložte do misy spolu s cukrom a citrónovou šťavou. Všetko mixujte po dobu aspoň 10-15 minút. Primiešajte želírovací prípravok a priveďte do varu. Pripravenou zmesou okamžite naplňte poháre, uzavrite ich a otočte dolu hlavou.


Vysvetlivky:

PL – polievková lyžica

Základný pomer – množstvo pre cca 4 x 330 ml zaváracie poháre, jednoduchým násobením ingrediencií môžete naraz pripraviť aj väčšie množstvo džemu

Žiadne komentáre

Nechaj komentár