Zdieľaj

Zaváracie poháre sú povinnou a stálou výbavou každej dobrej gazdinky, ktorá rada spracováva hojnú úrodu. S radosťou pozorujete plniacu sa komoru počas hlavnej sezóny. Zaváranie sa v našej krajine teší mimoriadnej obľube, tak sa nemožno čudovať, že v jednej rodine majú svoje tajné recepty a postupy všetky generácie žien. Čo k zaváraniu bezpodmienečne potrebujete? No predsa kvalitné poháre na zaváranie v dostatočnom množstve.

U nás doma nikdy nie je pohárov či fliaš na zaváranie dosť. Každoročne dokupujeme niekoľko balíkov nových a po pár rokoch moja mama len smutne skonštatuje, že už kvalitou nie sú to, čo bývali, že viečka nechytajú dobre, že závitové poháre nie je možné dotiahnuť, lebo drážky sa zodrali, alebo že pár pohárov už stihlo prasknúť.

Na začiatok…

Nakúpiť zaváracie poháre nie je vôbec ťažké, v sezóne je ich vo veľkých obchodoch na tisíce a na prvý pohľad alebo poklepkanie nezistíte, či sú práve tieto poháre kvalitné, alebo iba na 3 zavárania. Vieme vám však poradiť pár tipov:

  • Ako vybrať veľkosť pohárov na zaváranie s ohľadom na plody, ktoré budete zavárať
  • Ako vybrať zaváracie poháre pre úsporné zaváranie
  • Aké pravidlá dodržiavať pri zaváraní, aby sa zaváracie poháre neničili
  • Ako ich uskladňovať, keď sú prázdne

Nie je to len o zaváracích pohároch. Za úspechom plnej komory so zásobami na zimné mesiace sú aj viečka, uzatváracie hlavice, neporušené tesnenie a samozrejme i spôsob, akým zavárate.

Zaváracie poháre – základné rozdiely

Objem

Prvý rozdiel je zrejmý a súvisí s objemom pohárov – nájdete poháre s objemom od 150 ml do 1000 ml, medzi najpredávanejšie patria klasické zaváracie poháre s objemom 300 a 720 ml.

Spôsob uzatvárania

Zavárací pohár sa musí dať dokonale uzavrieť, aby sa zamedzilo prístupu vzduchu k zaváranine. Na to samozrejme potrebujete viečka.

  • Zaváracie poháre so závitom potrebujú viečka so závitom – sú jednoduché na manipuláciu a doťahovanie.
  • Zaváracie poháre bez závitu (najznámejšia je značka Omnia) majú špecifický systém uťahovania za pomoci uzatváracej hlavice – overená klasika, na ktorú staršie generácie žien nedajú dopustiť.
  • Zaváracie poháre s patentovým vekom, kovovou sponou a gumeným tesnením – moderné prevedenie, ktoré má však isté obmedzenia na využitie a určené sú skôr na krátkodobé uskladnenie potravín.

Čo budete zavárať?

Ak si tento rok robíte zásoby nových zaváracích pohárov, je dobré vopred popremýšľať, čo budete zavárať, čo ste do záhrady zasadili, ako mrazy ovplyvnili úrodu na ovocných stromov a čo u vás patrí k najobľúbenejším zaváraninám.

Pre marmelády, lekváre a džemy sú osvedčené objemovo menšie zaváracie poháre, predovšetkým preto, že napríklad taký džem, ktorý neskonzumujete hneď, sa po pár týždňoch od otvorenia pokazí – prístupom vzduchu sa totiž zaváranina môže kontaminovať baktériami a plesňami.

Väčšie plody nemá význam preštvrťovať a krájať nadrobno. Čím by boli menšie, tým by sa mohli skôr rozvariť a žiadny recept ani dĺžka zavárania by nemal úspech. Malé zlaté pravidlo zavárania hovorí, že pri jednodruhovom zaváraní by sa plody mali zavárať približne so zachovaním svojej obvyklej veľkosti alebo nanajvýš rozpolené.

Pre čalamády, lečá, plnené papriky neexistuje žiadne obmedzenie na veľkosť pohárov. Naložte ich do takého pohára, ako vám vyhovuje.

Čo je úsporné zaváranie?

To nastane vtedy, keď si uvedomíte, že nemá význam kupovať zaváracie poháre rôznych tvarov a objemov iba preto, že vtedy boli tieto poháre v akcii.

  • Ak zhromažďujete nesúrodé kusy, je ťažšie naložiť ich rovnomerne do zaváracieho hrnca alebo na plech a zavaríte menej pohárov.
  • Zaberú viac miesta na policiach v komore – žiadne prehľadné usporiadanie.
  • Rozličné tvary zaváracích pohárov toho istého objemu znamenajú aj rozličné priemery hrdiel a veľa rôznych typov viečokmáte trpezlivosť vyskúšať aj zo desať viečok, kým nájdete to správne?
  • Rozlične vysoké zaváracie poháre toho istého objemu (pre príklad – vyšší štíhly 7 dcl pohár a širší baňatý 7 dcl pohár) znamenajú aj rozdielne distribuované teplo smerom k zaváranine a teda aj vo výsledku rozdielnu tvrdosť. Čím väčší je kontakt s dnom alebo čím väčšie je ponorenie do vody, tým je zaváranie rýchlejšie.
  • Odkladanie rozmanitých sklenených pohárov z detských výživ, majónez alebo horčice je síce ekonomické a praktické riešenie, no vo výsledku znamená viac času na popárovanie s pasujúcim viečkom a prihliadanie na rovnakosť objemov.

Jednoduché pravidlá, s ktorými predĺžite životnosť pohárov

V našich článkoch sme sa venovali zaváraniu v rúre, netradične i v umývačke riadu a podľa užívateľskej spokojnosti a vysokej predajnosti sme vybrali 4 najlepšie zaváracie hrnce.

  • Pri doťahovaní a utesňovaní viečok dávajte uspôsobte pracovnú plochu protišmykovo – kuchynské utierky, silikónové podložky s drážkami,… Viečko ľahšie utiahnete a neriskujete vykĺznutie pohára a rozbitie.
  • Pri ukladaní do zaváracieho hrnca (alebo na plech, či do umývačky riadu) dodržujte medzi zaváracími pohármi odstup minimálne 2 cm, rovnako aj od stien nádoby. Ak by sa dotýkali, hrozí prasknutie.
  • Neukladajte poháre priamo na kov, ktorý sa rozohrieva, inak riskujete roztrhnutie oslabených pohárov. Niektoré zaváracie hrnce sú opatrené mriežkou, do iných sa vkladajú kuchynské utierky alebo novinový papier. Rovnako treba postupovať aj pri zaváraní v rúre, kedy sa vystiela plech.
  • Zamedzte teplotným šokom, ktoré by mohli spôsobiť prasknutie skla. Do studeného zaváracieho pohára nikdy nelejte horúci nálev. Rovnako tak nevkladajte naložené poháre do horúcej vody. Platí, že teplota nálevu a teplota vody v zaváracom hrnci( v plechu) by mali byť približne rovnaké.
  • Ozdobné a rozlišovacie nálepky na pohároch sú praktická, no iba jednoročná záležitosť. Popis je aktuálny iba rok, pri umývaní sa nálepky zošuchujú a navyše, takéto poháre ani nie je vhodné vložiť do umývačky riadu. Nálepky sa rozmočia a môžu upchať filtre a odtok. Niekedy je lepidlo tak silné, že na jeho zoškriabanie používate ostré predmety – a práve tie prispievajú k narušeniu štruktúry skla.
  • Otváranie zaváracích pohárov poklepkávaním po tvrdých plochách môže deformovať viečko, poškodiť závit alebo vytvoriť mikrotrhlinky na skle.

Ako skladovať prázdne zaváracie poháre

Ak bola sezóna vydarená a poličky v komore sa prehýbajú pod dobrotami, počas zimných mesiacov sa začne objavovať jav “opačný” – hromadiace sa prázdne poháre. Určite ich nezhromažďujte v igelitových taškách, ktoré raz za čas zanesiete hromadne do pivnice a necháte tak. Poháre a viečka sa pomiešajú a medzi sebou poobíjajú. Nie každý má veľké skladovacie priestory, no ideálnym riešením je zaváracie poháre ukladať podľa veľkosti a využitia, opäť pekne do riadkov. Priestorová úspora typu “vložím menší pohár do väčšieho” sa občas nemusí vyplatiť, najmä – ak je potom problém menší pohár vybrať alebo sa nejakým “zázračným” spôsobom medzi sebou oškreli.


Tento článok neprináša žiadne prevratné myšlienky, ktoré by skúsená žena neovládala. Mladšie ročníky, ktoré svojim mamám pri zaváraní neasistovali a teraz sa hanbia spýtať, tu však isto pár dobrých rád našli. Ak máte ešte svoje overené rady, ako ochrániť zaváracie poháre pred poškodením a nemusieť riešiť praskliny, obitia a pod., budeme radi, ak sa s nimi podelíte v komentároch

Zdieľaj
PredchozíJablčný ocot – Menej kíl a lepšie trávenie?
DalšíNajlepšie džemy prvej polovice leta
Lus
Posledné roky sa zaujímam o zdravý životný štýl a všetko s ním spojené, hľadám odpovede na rôzne stravovacie trendy a vplyv potravín na organizmus. Venujem sa zumbe, jóge a rada posúvam svoje fyzické limity.

NO COMMENTS

Nechaj komentár