Zdieľaj
celulitída strava

Viete o tom, že problémy s celulitídou môžete vyriešiť aj úpravou stravy? Popri všetkých krémoch a géloch proti celulitíde, cvikoch, masážnych prístrojoch a ošetreniach laserom sa na úplný základ - zdravú a vyváženú stravu - akosi pozabudlo. Ako môže súvisieť váš jedálniček s pomarančovou kožou na stehnách a zadku? Viete, ktoré potraviny v tele zadržujú vodu a spomaľujú činnosť buniek? Všetko spolu súvisí a verte nám, správna strava dokáže poraziť aj takého ťažkého nepriateľa, akým celulitída pre väčšinu žien jednoznačne je.

Ako vzniká celulitída?

"Prečo muži nemajú celulitídu? Lebo je nechutná." Toto sa hovorí v jednom nemiestnom vtipe, ktorý však napodiv vystihuje pocity mnohých žien. Len sa o pomarančovej koži takto nahlas nehovorí... Pred letom a plavkovou sezónu sa však väčšina z nás snaží dostať expresne do formy, aby sme sa cítili samé so sebou viac spokojne a sebaisto.

Celulitída postihuje v rozličných životných obdobiach až 8 z 10 žien. Nesúvisí iba s nadváhou, potrápi aj štíhle ženy. Najčastejšie sa tvorí na miestach, kde sa u žien ukladá tuk - na bokoch, stehnách a zadku.  Jamky a hrbolčeky môžu súvisieť nielen so zmenou hmotnosti, ale častou príčinou sú aj hormonálne zmeny - nástup menštruácie, tehotenstvo, menopauza.

Prečo sú muži vo výhode? Štruktúra podkožného väziva u mužov je pevnejšia, “krížová”, zatiaľ čo u žien iba paralelná. Je to nemenný fakt - telo ženy v tehotenstve prechádza veľkými zmenami a podkožné väzivo sa musí prirodzene rozširovať.

Pod vplyvom estrogénu, prirodzeného starnutia a úbytku kolagénu a elastínu prepúšťa tkanivo do svojich štruktúr čoraz viac tuku. Tuk sa v podkoží rozhostí, hromadia sa v ňom toxíny, zhorší sa prekrvenosť drobných ciev a výsledkom sú nepravidelné zhluky, ktoré poznáte pod označením celulitída.

Celulitída sa priamo nededí, dedí sa iba predispozícia na menej pevné tkanivo. O tom, kedy u vás celulitída prepukne, rozhoduje najmä váš hormonálny profil, celkový životný štýl a zloženie stravy.

Pozor na solenie

V prvom kroku je potrebné vylúčiť všetky potraviny s vysokým obsahom sodíka. Pre jednoduchú predstavu - snažte sa znížiť príjem soli. Vysoká hladina sodíka v tele stresuje bunky, ktoré sa snažia v sebe udržať čo najviac vody. Výsledkom je zhoršený prietok krvi a dobre známe zadržiavanie vody v podobe opuchnutých nôh a zvýraznenej celulitídy. Veľký pozor dávajte na skrytú soľ. V zdanlivo chutných pokrmov je také množstvo soli, že ich konzumáciou denne niekoľkonásobne prekročíte povolenú dávku. Patria sem všetky polotovary, ktoré sa tvária ako plnohodnotné jedlo (mrazená pizza, sáčkové polievky), hotové a konzervované jedlá extra dlhou trvanlivosťou, tavený syr, paštéty, mäsové výrobky (párky, šunky, údeniny…), presolené syry, hotové omáčky, bujóny a dochucovadlá.

údeniny

Preč s cukrom a bielou múkou

Druhý krok nebude pre doterajší jedálniček asi o nič príjemnejší - prečo pôjde všetko, čo súvisí s cukrom a bielou múkou. Prečo? Telo zmení uhľohydráty na cukor, následne na glukózu, ktorá je síce rýchlym zdrojom energie, dokáže však negatívne pôsobiť na produkciu kolagénu. Kolagén predstavuje až 30 % bielkovín v našom tele, zodpovedá za udržanie mladistvého vzhľadu a je nevyhnutný nielen pre kvalitu pokožky, ale aj pre udržanie pevnosti a odolnosti podkožného tkaniva. Sladkosti, sladené nápoje, výrobky z bielej múky (pečivo aj cestoviny) dokázateľne zhoršujú prejavy celulitídy. Ako sú na tom stehná vašej kamarátky, ktorá obľubuje maškrtiť?

torta cukor

Kritické tuky

Zvýraznenie podkožných hrbolčekov spôsobujú aj stužené rastlinné tuky. Hoci sa to zdalo ako veľký objav, keď sa podarilo tekutý rastlinný olej premeniť na kocku margarínu, podobne sa tento typ tuku správa aj vo vašich cievach. Pre zjednodušenie - vo vnútri tela tuhne, spôsobuje zápaly, zanášanie ciev, zhoršuje prúdenie krvi a cirkuláciu kyslíka. Už i tak oslabené podkožné tkanivo je nedostatočne zásobené živinami a celulitídu je čoraz horšie zamaskovať. Okrem margarínov, ktoré sa používajú do plniek zákuskov, pozor aj na rastlinné nátierkové maslá.

Viete, o čo treba svoj jedálniček obohatiť, aby ste posilnili podkožné tkanivo? Čo pomáha prečistiť od odpadových látok a zmierniť zavodnenie buniek? Poznáme tipy na najlepšie potraviny, ktoré stav celulitídy zlepšujú.

Viac v našom článku: Celulitída a strava: Tieto potraviny dokážu zázraky

...

Žiadne komentáre