Zdieľaj

Ako sušiť huby a bylinky: Milovníci prírody si pri prechádzkach prídu na svoje. Ak dokážete rozoznať poklady ukryté v húštinách, na lúkach, môžete sa z každého výletu vrátiť s plnými košíkmi liečivých byliniek alebo chutných húb. Bylinkári a hubári poznajú svoje tajné zákutia, kde nájdu všetko to, čo potrebujú. Ak k nim tiež patríte, isto vás bude zaujímať, ako huby a liečivé rastliny uchovať pre použitie aj mimo sezónu, počas ktorej aktívne rastú. Možností nie je veľa – pravdepodobne sa uchýlite k mrazeniu alebo sušeniu. No a postupy pre sušenie húb a byliniek si bližšie predstavíme v nasledujúcich riadkoch.

 

Ako sušiť huby

Isto viete, že treba zbierať iba huby, ktoré dobre poznáte a nemáte pochybnosti o ich jedlosti. Práve preto huby nad zemou nezrezávajte, ale zbierajte celé. Môže sa stať, že by ste v zemi nechali “pohárik”, ktorý je pri niektorých druhoch kľúčovým indikátorom, či je huba jedovatá alebo jedlá.

Všetku prebytočnú špinu, zeminu, listy, ihličie očistite rovno na mieste špeciálnym hubárskym nožom. Vyberajte iba zdravé plody, ktoré nie sú napadnuté škodcami. Príliš mäkké huby nechávajte v lese. Podľa skúseností hubárov by ste ich doma aj tak iba vyhodili a takto vám zaberajú miesto v košíku.

 

Príprava na sušenie

Doma huby čím skôr rozložte na väčšiu plochu a vytrieďte ich podľa veľkosti i podľa druhov. Nie všetky huby sú vhodné na sušenie, viac vám zachutia v čerstvej hubovej omelete alebo hubovej omáčke k mäsu.

Na krájanie húb majte v domácnosti zvlášť drevenú dosku. Huby sú aromatické a tiež i púšťajú farbu. Bežnú dosku na krájanie zeleniny natrvalo zafarbia. Nože by mali byť ostré, s čepeľou 12 – 15 cm, aby hubami hravo kĺzali a pri krájaní ich nedeformovali. V každej rodine sa huby spracovávajú inak. Niekto oddeľuje klobúk od hlúbika, iný krája súvislé plátky naprieč celým hríbikom. Nezáleží na tvare, dôležitá je rovnaká hrúbka. Tá by mala byť pri každom reze 3 – 5 mm, aby sa huby sušili rovnomerne, hoci i tak sa nevyhnete dosušovaniu niektorých kúskov zvlášť.

Po prejdení množstva hubárskych diskusií si aj vy môžete urobiť podobný obraz, ako sa podarilo urobiť nám – prirodzené sušenie húb na vzduchu, kde sú veľkoryso rozložené na priedušných sitách, je optimálnou voľbou a navyše aj s výborným výsledkom. Veľmi dobrou možnosťou sú aj špeciálne viacposchodové siete na huby, ktoré sa dajú zavesiť napr. na strom alebo na hranol strešnej konštrukcie.

V skorých jarných a neskorých jesenných mesiacoch však vašu snahu môže prekaziť chladné počasie, ktoré nedovolí hubám dostatočne preschnúť a začnú podliehať skaze. V takom prípade prichádza na rad alternatívne sušenie, či už rozloženie po domácnosti (avšak za cenu výraznej silnej hubovej arómy) alebo praktické sušenie v elektrických sušičkách potravín.

Pre domáce použitie nemusíte siahať rovno po profesionálnych modeloch. Vystačíte s tichou, no výkonnou sušičkou potravín, ktorú môžete umiestniť napríklad do chladnej komory alebo dielne či garáže, aby sa odventilovávaný vzduch nešíril po celom dome. Pri výbere sušičky potravín venujte najväčšiu pozornosť rovnomernosti sušenia a dostatočne silným a odolným plátam/sitám. Ak si niekde v recenziách prečítate, že sušička sa pri dlhšom zapnutí prehrieva alebo sa sitá pod tiažou potravín už po pár mesiacoch deformujú a prehýbajú – nebude to adept vhodný na sušenie húb. Pozornosť venujte aj medzerám na site, aby usušené huby neprepadávali do nižších podlaží, resp. až na vykurovacie teleso, kde by sa presušili a v krajnom prípade aj zhoreli.

Správne usušené huby sú krehké, pod tlakom prstov praskajú, no nepráchnivejú. Ak plátok huby pod prstami pruží alebo ho môžete zohnúť, pokračujte ďalej v presúšaní

ako správne sušiť huby a bylinky

Ako sušiť bylinky

Azda nie je ročné obdobie, v ktorom by sa nedali nazbierať liečivé rastliny, ich kvety, listy alebo plody. Počnúc prvými púpavami a medvedím cesnakom, až po červené lesklé šípky, ktoré v sebe ukrývajú viac vitamínu C ako ktorýkoľvek citrus. Využívanie liečivých účinkov divo žijúcich rastlín má v našej histórii tradíciu a v období vysokej zamorenosti, znečistenia prostredia a stupňujúcej sa odolnosti voči klasickej liečbe a antibiotikám, je podporná domáca liečba liečivým rastlinami opäť vo veľkej pozornosti nielen BIO nadšencov, ale i všetkých ľudí, ktorým záleží udržaní prirodzenej rovnováhy. Dokonca sa mnoho z nich presunulo aj do našich záhrad, pestujeme ich cielene a naplno využívame ich liečivú silu.

 

Tipy pre zber a sušenie byliniek

Byliniek a liečivých kvetov zo stromov, ktoré môžete používať do čajov, výluhov, či dokonca rastlín, ktoré sú výbornými dochucovadlami sa v každom mesiaci roku nájde hneď niekoľko.

  1. Pre úspešné odloženie do zásob je dôležitý samotný zber. Rastliny a bylinky by sa mali zbierať po slnečnom teplom dni ešte skôr, ako spadne rosa. Vtedy sú najviac aromatické. Ani zber po daždivých dňoch sa neodporúča. Riskujete rýchle zaparenie alebo rozšírenie plesní.
  2. Dajte si záležať na výbere prostredia. Kvalita a nezávadnosť kvetov lipy, ktorá rastie pri frekventovanej ceste bude isto veľmi nízka. Hľadajte menej frekventované a menej obývané miesta.
  3. Nikdy nezbierajte poškodené, napadnuté alebo od hmyzu dohryzené časti rastlín.
  4. Ak plánujete zbierať netradičné, menej známe rastliny, vezmite so sebou aj atlas liečivých rastlín, priedušné plátenné tašky alebo prútený košík. Plastovým taškám sa vyhýbajte. Pozor aj na ponechanie zozbieraných rastlín v rozhorúčenom aute.
  5. Umývanie zozbieraných rastlín je diskutabilná otázka. Vašou úlohou je nazbierať nenapadnuté zdravé rastliny, kvety, či listy z čistej oblasti, ktoré netreba čistiť. Korene to však vyžadujú, a tak ich po umytí okamžite osušte.
  6. Ideálne sušenie by malo prebiehať prirodzene, v suchej tmavšej miestnosti so stabilnou teplotou – napríklad na pôjde. Bylinky a rastliny rozložte v tenkej vrstve na čistú suchú plochu, cez ktorú môže prúdiť vzduch. Pravidelne ich obracajte a sušte dovtedy, kým nebudú šušťať pod prstami, poprípade sa aj drobiť, ak ide o listy a kvety.
  7. Kto chce sušenie urýchliť, môže vyskúšať i sušenie v rúre na veľmi nízkej teplote. Tá by nemala presiahnuť 30 – 35 °C. Vyššia teplota ničí arómu, chuť i liečivé účinky. Drobné kúsky rýchlo tmavnú a zostanú horké.
  8. Sušenie byliniek v sušičke potravín je možné, ak máte prístroj vybavený citlivou reguláciou teploty a sitá v poschodiach sú dostatočne husté na to, aby cez ne neprepadávali ani najmenšie usušené kvietky. Ak sa to však stane, najbližšie sušenie môžete ako podklad použiť tenkú vrstvu gázy.

Na záver: Uskladnenie sušených húb a byliniek

Na uskladnenie usušených húb najlepšie poslúžia klasické sklenené poháre na zaváranie, poprípade ľanové vrecká, ktoré odložíte na tmavšie chladné miesto. Rovnakým spôsobom odložte i sušené liečivé rastliny, nezabudnite však na presné popisy a štítky, aby ste sa po čase nezmýlili. Ak chcete, aby vám vydržali minimálne do ďalšej sezóny zberu, pravidelne, aspoň raz za dva týždne, skontrolujte či nedochádza k znehodnoteniu pod vplyvom oxidácie, vlhnutia, napadnutia škodcami alebo plesňami.

Žiadne komentáre

Nechaj komentár