Zdieľaj

Kuchta, papiňák, tlakový hrniec, tlakáč. To všetko sú názvy, ktoré sa vžili pre vynález francúzskeho matematika a fyzika Denisa Papina. S Papinovým hrncom ľudstvo už viac ako 330 rokov varí rýchlejšie a zdravšie.

Papiňák pracuje pri varení s vyšším tlakom ako je bežný atmosférický, vďaka čomu sa v hrnci darí dosiahnuť vyššiu teplotu varenia. Hovoríme tu o navýšení teploty o 25 až 40 °C oproti maximu 100 °C, ktoré sa v bežných podmienkach dá dosiahnuť. Vyššia teplota umožňuje variť nie len rýchlejšie, ale aj zdravšie a chutnejšie.

Bezpečné varenie vďaka niekoľkým poistkám

Z konštrukčného hľadiska je dôležitou súčasťou hrnca pokrievka, umožňujúca nepriedušne uzavretie nádoby. Kvôli prevencii proti pretlakovaniu hrnca je vybavená poistným ventilom, ktorý prepúšťa prebytočnú paru. Ten spravidla býva doplnený ešte tepelnou poistkou a modernejšie hrnce disponujú ešte aj pretlakovou poistkou, ktorá v prípade potreby zaistí mechanické vytlačenie časti tesnenia. Niektoré tlakové hrnce, ktoré ponúka eshop Tescoma, majú naviac systém, ktorý uvoľní pokrievku až po ustálení tlaku v hrnci.

Nerez vedie

Čo sa materiálu týka, ideálnym a snáď aj najčastejšie používaným je nerez, pretože v sebe zhmotňuje viacero výhod. V prvom rade ide o materiál zdravotne nezávadný, ktorý naviac nezachytáva pachy, čo je pre úspešnú prípravu chutných pokrmov zásadný moment. Tlakové hrnce sa ľahko udržiavajú, je možné ich umývať aj v umývačke riadu. Pokiaľ však majú integrované displej alebo inú elektroniku, napríklad časovač, odporúčame umývačku pri starostlivosti o nej nepoužívať.

Radšej poloprázdny ako plnší

Pripravovať jedlo v tlakových hrncoch je pomerne špecifická záležitosť aj preto, že hrnce by nemali byť pri varení naplnené viac ako do 2/3 svojho objemu a napríklad v prípade prípravy šošovice ešte menej. Plánujete variť len pre seba, alebo z tlakového hrnca chcete nakŕmiť celú rodinu?

NO COMMENTS