Zdieľaj

Stopkový zeler a zdravie – Stopkový zeler stále zostáva jednou z najviac nedocenenou zeleninou našej doby. Aj jediný stonka zeleru je živinovú elektrárňou. Skoro 95% stonky tvorí voda a obsahuje vitamíny A, C, K, niektoré vitamíny skupiny B, rovnako ako vápnik, horčík, fosfor, kyselinu listovú, draslík a vlákninu.

Okrem toho má prirodzene nízky obsah kalórií, sacharidov, tukov a cholesterolu. Pozrite sa s nami na 10 liečivých účinkov zeleru.

Liečive účinky zeleru

1. Pomáha chudnúť

Stonka zeleru obsahuje len 10 kalórií. Nízky príjem kalórií celkom iste podporuje chudnutie. Avšak, skutočným tajomstvom zeleru je jeho obsah vlákniny. Vláknina obsiahnutá v zeleru pôsobí ako balzam na tráviaci trakt. Usadí sa v črevách a vďaka tomu sa váš žalúdok môže pomaly vyprázdňovať. Stopkový zeler má schopnosť udržať pocit plnosti dlhšiu dobu. Vzhľadom k tomu, že je z 95% tvorený vodou, tak telo udržiava tiež hydratované. Podľa štúdie z roku 2015, uverejnenej v International Medical Journal, skupina žien vo veku 35 až 45 rokov, ktorá pravidelne cvičila Pilates a po dobu 8 týždňov konzumovala stopkový zeler, zaznamenala významné zníženie telesného tuku.

 

2. Zlepšuje trávenie

Vysoký obsah vody obsiahnutý v stopkovom zeleru udržuje hladinu prevádzkových kvapalín v tele, ktoré pomáhajú tráviť jedlo a vstrebávať živiny. Dostatok vody pomáha ľahkom priechodu potravín zažívacím traktom, zmäkčuje stolicu, a tým zabraňuje zápche. Stopkový zeler je úžasnou kombináciou rozpustnej a nerozpustnej vlákniny. Nerozpustná vláknina zväčšuje veľkosť stolice. Keď je stolica objemnejší, umožňuje rýchlejšie a jednoduchšie vylučovanie, čo zmierňuje zápchu. Na druhej strane rozpustná vláknina sa usadzuje v tráviacom trakte a reguluje trávenie. Štúdia z roku 2014 uvádza, že potraviny bohaté na vlákninu ako je stonkový zeler, podporujú trávenie lipidov. Okrem toho sa zistilo, že krysy, ktoré konzumovali stonkový zeler mali menej vredov a žalúdočných ochorení. Pozor, príliš veľa zeleru môže spôsobovať hnačku.

 

3. Znižuje zápal

Dokonca aj jediný stonku zeleri má neuveriteľné protizápalové účinky. Obsahuje rastlinný metabolit s názvom apigenin, ktorý je obzvlášť účinný pri znižovaní zápalu. Štúdia z roku 2007, zverejnená v časopise Archives of Pharmacal doložila protizápalové a liečebné účinky apigenin pri zápalových ochoreniach, ako je artritída. Okrem toho, zeler obsahuje zlúčeninu zvanú inhibítor COX-2, ktorý napomáha produkciu kortizónu – hormón, ktorý znižuje bolestivé zápaly v tele. Zeler je tiež prírodné diuretikum, ktoré pomáha odstrániť kryštály kyseliny močovej, ktoré sa hromadia okolo kĺbu, a ktoré spôsobujú bolesť a nepohodlie. Konzumácia zeleru vám môže poskytnú úľavu od problémov, ako sú bolesti spôsobené zápalovou artritídou, bolesti svalov, zápalové ochorenie čriev a bolesti kĺbov. Jeho protizápalové vlastnosti môžu tiež prispieť k zníženiu akné.

 

4. Znižuje vysoký krvný tlak

Pravidelný príjem draslíka pomáha znižovať krvný tlak tým, že vyrovnáva hladinu sodíka v tele. Zeler je dobrým zdrojom draslíka. Štúdia z roku 2013, zverejnená v BMJ ukazuje, že zvýšený príjem draslíka znižuje krvný tlak u ľudí s hypertenziou. Okrem toho stopkový zeler obsahuje chemickú zlúčeninu zvanú ftalid, ktorá uvoľňuje svaly tepien a prenáša krv do srdca, čo umožňuje voľnejší prietok. To významne znižuje krvný tlak.

 

5. Znižuje zlý cholesterol

Potraviny bohaté na vlákninu, ako je stonkový zeler, pomáhajú znížiť zlý cholesterol známy ako lipoproteín s nízkou hustotou (LDL) v tele. Vláknina sa viaže na častice cholesterolu v zažívacom trakte a bráni tak ich vstrebávanie do krvného obehu. Štúdia z roku 1990, publikovaná v Journal of Agricultural and Food Chemistry poukázala na pozitívne vlastnosti vlákniny koncentrované v stopkovom zeleru, petržlenu a kvaky. Okrem toho obsahuje stonkový zeler zlúčeninu ftalid, ktorá tiež znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Štúdia z roku 2011, zverejnená v časopise Pharmacognosy ukázala, že cholesterol u potkanov, ktoré boli kŕmené zelerom, čakankou a jačmeňom počas 4 týždňov, bol výrazne nižší. Zlý cholesterol môže znížiť už tým, keď budete jesť 1-2 stonky zeleru denne.

 

6. Má alkalizujúci účinok

Normálny hodnota pH našej krvi môže byť v dôsledku stresu, kyslé stravy a prílivu toxínu kyslá. Telo kompenzuje kyslosť pomocou alkalických minerálov. Absencia týchto minerálov vedie ku hromadeniu kyslosti v bunkách, čo spôsobuje zníženú hladinu energie, kyslosť, únavu a choroby. Stopkový zeler je neuveriteľným zdrojom esenciálnych minerálov, ako je draslík. Denná spotreba zeleru dokáže obnoviť normálnu pH v tele, uvoľniť energiu a revitalizovať imunitný systém. Okrem toho, kyslé prostredie môže spôsobiť obličkové kamene a ďalšie infekcie močového mechúra.

 

7. Udržuje telo hydratované

Správna hydratácia je pre naše celkové zdravie veľmi dôležitá. Každá bunka v tele potrebuje vodu spoločne s kyslíkom, aby správne fungovala. Tým, že zeler obsahuje 95% vody, môže hrať kľúčovú úlohu pri prevencii dehydratácie, ktorá spôsobuje únavu, smäd, menej moču, suchú kožu, bolesti hlavy, zápchu, svalové kŕče a závrate. Dobre hydratované telo bude mať žiariaca pleť, zdravé vlasy a riadne fungujúce orgány. Okrem toho, draslík v zeleri pomáha regulovať telesné tekutiny a stimuluje tvorbu moču, čím telu pomáha zbaviť sa škodlivých toxínov.

 

8. Zlepšuje a chráni váš zrak

Denná konzumácia jedného stonke zeleru vám dodá dostatok vitamínu A, aby váš zrak bol ostrý a dlhotrvajúci. Sietnice v očiach potrebuje vitamín A, aby spracovala obrázky a poslala ich do mozgu. Nedostatok vitamínu A môže urýchliť nástup straty zraku spojené s vekom a oslabením sietnice v priebehu času. Stopkový zeler obsahuje tiež luteín a zeaxantín – antioxidanty hojné v zelenej listovej zelenine, ktoré chránia pred škodlivými účinkami ultrafialového žiarenia. Aby ste ochránili svoj zrak, je ideálny jesť čerstvý zeler. Pravidelne konzumovaný stopkový zeler navyše znižuje pravdepodobnosť vzniku šedého zákalu a chráni pred degeneráciou makuly.

 

9. Zabraňuje strate pamäti

Nedávny výskum preukázal, že strata pamäti sa dá zastaviť pravidelnou konzumáciou zeleru. Naše mozgové bunky trpia s vekom zápaly, čo spôsobuje degeneráciu a zníženú duševnú schopnosť. V roku 2010 bola v časopise Journal of Nutrition zverejnená štúdia, ktorá preukázala, že strava bohatá na rastlinné zlúčeniny obsahujúce luteolín znižuje zápaly v mozgu súvisiace s rastúcim vekom a problémy súvisiace s pamäťou tým, že zakazuje uvoľňovanie zápalových molekúl v mozgu. Luteolín je prirodzene vyskytujúce sa látka, ktorú nájdete práve v stopkovom zeleru. Okrem toho, ftalid obsiahnutý v stopkovom zeleru prináša výhody v oblasti duševného zdravia. Začnite denne konzumovať stopkový zeler, aby ste udržali váš mozog zdravý a predišli ochoreniam, ako je Alzheimerova choroba.

 

10. Bojuje proti rakovine

Ak máte stále pocit, že stonkový zeler nepotrebujete, tak tu je jeden dôvod, ktorý rozhodne nemôžete ignorovať. Štúdia z roku 2013, zverejnená v časopise Food and Chemical Toxicology objavila v stopkovom zeleru diétne flavinoidy apigenin a luteolín a zistila, že sú účinné pri zabíjaní panktreatických nádorových buniek u ľudí. V roku 2011 skúmali vplyv apigenin u žien s rakovinou prsníka vedci z univerzity v Missouri a zistili, že apigenin dokáže zastavovať postup rakoviny. Preto, ak budete konzumovať aspoň stonku zeleru denne, máte šancu predísť rakovine.

...
Zdieľaj
PredchádzajúcaAlkalio – recenzia na komplexné riešenie vašej imunity
DalšiePrečo sú zdravé orechy
Hanka
Fascinuje ma fakt, ako taká nevinná vec ako jedlo, dokáže ovplyvniť naše zdravie! Výživa sa stala mojou ,,ever lasting“ vášňou aj vysnívaným povolaním. Relaxovať ma nájdeš v kuchyni, pri behu či v prírodě...

Žiadne komentáre