Zdieľaj

Paleodieta je trend, kedy sa stravníci snažia vyhýbať priemyselne vyrábaným potravinám. Propagujú ho aj niektorí nutričné odborníci, ktorí nie sú napojení na veľkovýrobcu potravín. Len každý z nich na to ide svojou cestou.
Podľa Paleo odborníkov sa nechce po ľuďoch, aby dodržiavali nejakú chudnúci diétu, nech sa každý naje, koľko potrebuje, aby mal dosť sily a energie.
Patrí medzi obľúbené mýty, že sa priaznivci Paleo stravujú ako jaskynný ľudia. Nejde ale len o jedálniček založený na mäse.
Jediné, čo môže niekomu pripadať ako radikálny, je vyhýbať sa priemyselne spracovaným potravinám. To je drvivá väčšina pokrmov do mikrovlniek, ako príklad možno menovať aj tú múku, kedy priemyselným spracovaním boli obilniny zbavené pôvodných živín, však stále skrývajú prakticky všetky pôvodné kalórie.

 

Paleo múka – ľanová múka

Táto jemne mletá múka z ľanových semienok čiastočne zbavených oleja je veľmi zaujímavá ako nutrične, tak spôsobom použitia. Je veľmi bohatá na rastlinné bielkoviny, čo ocenia predovšetkým vegáni, vegetariáni a športovci. Vysoký obsah má tiež vitamínov skupiny B a horčíka. Prítomná kyselina listová je potom veľmi dôležitá pre ženy plánujúce otehotnieť – telo jej musí mať dostatok najmä v prvých týždňoch po počatí.

Použitie: dá sa použiť pre priamu spotrebu ako doplnok stravy. Nahrádza bežnú múku a je viac savá, teda je vhodná pre zahusťovanie omáčok a polievok.

Paleo múka – sezamová múka

Pri príprave pomelú sezam na jemnú múku potom, ako z neho bez chemikálií, mechanicky vylisujú olej. Týmto procesom znížime nielen obsah oleja ale aj obsah omega 6 nenasýtených mastných kyselín a tým sa môže bezpečne použiť na pečenie, pretože pri pečení sa neuvoľňujú nebezpečné látky. Je vynikajúcim zdrojom kalcia, magnézia, zinku a železa.

Použitie: Je rovnako vhodná pre pečenie a zhusťovanie, pretože absorbuje veľa tekutín a tukov. Môžeme z nej pripraviť placku, chlieb, muffin, zákusky, maslovo-ovocnou kašu, aj obaľovať mäso alebo zeleninu. Nahrádza teda bežnú múku nielen na pečenie.

Paleo múka – gaštanová múka

Plody gaštana siateho sú bohaté na vitamín C. Niektoré zdroje dokonca uvádzajú, že v 100g čerstvých jedlých gaštanov nájdeme približne rovnako toľko vitamínov ako vo 100g citrónov. Ďalej obsahujú kyselinu listovú, ktorá je dôležitá pre ženy, ktoré chcú otehotnieť, pre ženy tehotné a dojčiace. Z minerálnych látok je potom jedlý gaštan bohatý na mangán, meď a predovšetkým draslík, ktorý pomáha v boji proti únave a stresu. Jedlé gaštany majú len málo jednoduchých cukrov. Väčšinu tvoria cukry zložené, tzv. Polysacharidy (najmä škroby), ktoré sú vstrebávané postupne a nevedú k výkyvom hladiny krvného cukru. Z tohto dôvodu je konzumácia jedlých gaštanov vhodná pre diabetikov a pre všetkých, ktorí sa usilujú o zníženie nadváhy. Tzv. pomalé cukry pomáhajú predchádzať návalom vlčieho hladu a uľahčujú tak dodržiavanie redukčného režimu. Z výživového hľadiska je obzvlášť dôležitý obsah kyseliny linolovej zo skupiny esenciálnych Omega-6 mastných kyselín a kyseliny alfa-linolénovej zo skupiny Omega-3. Tie sú okrem iného zodpovedné za optimálne fungovanie nervového systému, mozgu, kardiovaskulárneho systému, za produkciu hormónov a imunitu. Gaštanová múka je prirodzene bezlepková a je teda vhodná aj pre celiatikov a osoby rešpektujúci bezlepkovú diétu.

Použitie: Gaštanová múka má sladkastú chuť a príjemnú vôňu. Je ideálny pre pečenie koláčov, múčnikov, tort, sušienok, ale aj chleba. V akomkoľvek receptu môžeme až 25% bežnej múky nahradiť múkou gaštanovou. Francúzi z gaštanovej múky vyrábajú najrôznejšie pyré, omáčky či polievky. K veľkým milovníkom gaštanov patrí aj Američania, ktorí tradičného posvícenského moriaka často plnia gaštanovou plnkou

Paleo múka – Múka zo zemných mandlí

Chufa (čítaj: “čufa”), Cyperus esculentus, u nás Šachor, v zahraničí však najčastejšie “Zemný mandle” (súčasný hit zdravej výživy v Nemecku “Erdmandel”) alebo tiež “Tigrie orechy” (v anglicky hovorí krajinách Tigernuts). Šachor je stará kultúrna rastlina. Používal sa už v treťom tisícročí pred naším letopočtom v starovekom Egypte. Starí Egypťania šachor veľmi uctievali, dôkazom toho je, že ho vkladali do sarkofágov svojich zosnulých napr. Spolu so šperkami a jinnými cennosťami, aby nebožtíkov vybavili na ich posmrtnout púť aj tou správnou potravou. Do Európy sa šachor dostal s príchodom Arabov na Pyrenejský polostrov a jeho novou domovinou sa stala oblasť španielskej Valencie, ktorá v pestovaní v súčasnosti vyniká, a ktorej chufa je považovaná za najlepšiu na svete. Konzumné častí rastliny sú hľuzy, ktoré sa vytvárajú na oddencích rastlín. Tieto drobné podzemné hľuzy (tzv. Chufas – čítaj “čufas”) majú hnedú farbu a zvrásnený povrch. Veľmi pripomínajú zoschnutý lieskový oriešok. Hľúzky majú lahodnú ľahko sladkastú mandľovo-lískovooříškovou chuť. Ich prvý nesporná výhoda je v tom, že chuťovo plnohodně orechy nahradí a tak si na nich môžu pochutnať aj ľudia, ktorým sú orechy kvôli alergii vstup zakázaný. Hľúzky – “čufa” – zemný Mande – tigrie orechy – šachor – možno po očistení konzumovať surové, výborné sú tiež, ak ich chvíľu máčame vo vode, pripravujú sa aj varené a pečené, upraženej a pomletej môžu byť použité ako náhradka kávy. Z “čufy” sa v Španielsku vyrába osviežujúci lahodný nápoj zvaný “horách” (čítaj “orčata”). Zomletá “čufa” sa nariedi vodou, dochutí trstinovým cukrom a niekedy aj citrónovou šťavou. “Horch” vzhľadovo pripomína mlieko, ale rovnako ako sójové, ryžové alebo mandľové mlieko je skvelou alternatívou pre osoby, ktoré netolerujú laktózu a kazeín. V Španielsku existujú osobitné predajne tohto lahodného nápoja – tzv. “Horchaterías”, špecializujú sa len na podávanie “Horch”. Z “čufy” sa tiež vyrába olej – bohatý na zdravie prospešnú kyselinu olejovú (takmer 84%). No a konečne sa z hľúz melie múka či vločky, ktoré ocenia celiaci a nielen oni. Chuť je skutočne vynikajúci a ich využitie v bezlepkovej kuchyni veľmi všestranné. Môžete pridávať do jogurtov, mlieka, alebo sa pustiť do pečenia. Chleba s šachor, muffiny, piškóty, alebo napríklad šáchorový koláč s bielym makom a pečenými hruškami – tieto pochúťky nájdete na našom webe s receptami. Zemné mandle sú skvelou voľbou nielen pre bezlepkárov, osoby s alergiou na orechy, osoby trpiace intoleranciou laktózy, kazeínu, sóje, ale pre všetkých tých, ktorí sa chcú zdravovat zdravo. Zemný mandle vynikajú vysokým obsahom vlákniny a napomáhajú tak správnemu fungovaniu čriev. Údajne majú tiež liečivé účinky pri črevných ochoreniach. Pomáhajú tiež pri syndróme dráždivého čreva. Obsahujú rutín. Ten má rad pozitívnych zdravotných účinkov, medzi jeho najväčšie prínosy patrí predovšetkým schopnosť liečiť krehkosť krvných kapilír a zvyšovať pružnosť ciev. Rutín ďalej znižuje LDL cholesterol. Tiež je významná jeho antioxidačná aktivita, schopnosť zhášať voľné radikály a s tým súvisiace antirakovinné účinky. Rutín tiež zosilňuje účinok vitamínu C. Zemný mandle obsahujú okrem vitamínu C, vitamíny skupiny B a predovšetkým vitamín E, ktorý v kombinácii s bohato zastúpenou kyselinou olejovou pomáha redukovať riziko kardiovaskulárnych ochorení. Z minerálnych látok je potrebné uviesť draslík (7100 mg na kg!), Horčík (900 mg na kg!) A vápnik (900 mg na kg!). Zemný mandle obsahujú takmer 8% kvalitných bielkovín. Vďaka vysokému obsahu vlákniny a minime jednoduchých cukrov nedochádza k prudkým výkyvom hladiny krvného cukru, čo ocenia diabetici. Šachor sú pripisované aj protizápalové, antibakteriálny a protikŕčové účinky.

Použitie: Zemné mandle sú vynikajúce alternatíva pre celiakov, alergikov na orechy, osoby trpiace intoleranciou laktózy, kazeínu, sóje (výroba šáchorového “mlieka”), diabetikov.

Paleo múka – Múka z tekvicových jadierok

Tekvicové semienka sú považované za najlepší prírodný zdroj zinku. Obsahujú aj ďalšie dôležité minerálne látky ako je selén, draslík, vápnik, fosfor, mangán, železo a horčík. Sú bohatým zdrojom vitamínu A, D, E a vitamínov skupiny B. Pravidelná konzumácia sa odporúča najmä pri ochorení prostaty, kože a pri chorobách žalúdka a čriev a slúži tiež ako prevencia proti zápalom močového mechúra a močových ciest. Uvádza sa, že fytosteroly, rastlinné estrogény obsiahnuté v tekvicových semienkach, bráni rozvoju nádorov a znižujú negatívne účinky xenoestrogenů – umelých hormónov. Tekvicové semienka obsahujú aminokyselinu tryptofán, ktoré je v strave väčšiny ľudí nedostatok. Vie povzbudiť krvný obeh a spomaľovať starnutie. Znižujú cholesterol, vysoký krvný tlak a teda aj riziko infarktu. Napomáhajú tiež stabilizovať hladinu glukózy v krvi, sú preto vhodná aj pre diabetikov.

Použitie: na placky, do smoothies, na náhradu múky v pečení

Paleo múka – banánová múka

Pre tepelné spracovanie:
– sladké i slané pečenie
– na zahusťovanie, príprava kašou
– obaľovanie mäsa a rýb
– Pre studenú kuchyňu:
– príprava smoothie
Banánová múka má neutrálnu chuť. Môžete ju použiť až 30% z celkového množstva múky v recepte.

Prečo nejesť múku a obilniny

Primal / Paleo neuznáva múku ako jeden zo zdrojov obživy. Ale prečo, keď múku ľudia konzumujú vo veľkom už odnepamäti. Z múky sa vyrába chlieb aj pečivo, bez ktorých by si normálny smrteľník nevedel predstaviť ani ráno, deň, mesiac alebo, nedaj Bože, rok .. Cirkev dokonca označuje chlieb za dar Boží. V istých dobách bol používaný aj ako cenné platidlo. Podľa starého slovanského zvyku bol hosť vždy vítaný chlebom a soľou. Týmto gestom sa návšteve prejavovala úcta. To všetko dohromady znamená, že chlieb vždy plnil celkom zásadnú úlohu v živote človeka.

 

Avšak nie je chleba ako chleba!

Jeho stavebným prvkom je bezo sporu múka, na tom sa zhodneme všetci. No a práve tu je kameň celého úrazu. Múka sa vyrába z obilného zrna. Samotné zrno sa skladá z troch častí:

obal – zdroj vlákniny, fosforu, draslíka, železa, vápnika a horčíka
jadro – zdroj lepku a škrobu
kľúčik – v klíčku je ukrytý život zrna, obsahuje zdravé tuky, vitamíny (E, B, B1, B6) a – –  enzýmy
Už na prvý pohľad je zrejmé, že najkvalitnejšie a pre ľudské telo najlepšie budú obal a kľúčik. Lenže! Pár chytrých hláv sa dalo dokopy a usúdilo, že budú využívať iba jadro, a tak vznikla biela múka – bez živín, vitamínov a vlákniny, s veľkým množstvom lepku a škrobu, a tým pádom jednoduchých cukrov. Dôvodom pre tento počin bola hlavne trvanlivosť múky. Kvantita na úkor kvality!

Predtým sa obilné zrno mlelo celé, väčšinou medzi mlynskými kameňmi, ktorým sa hovorí žernovmi. Ovšem rozomleté ​​klíčky v jadrách obsahujú oleje, ktoré nemajú dlhú životnosť a kazia sa, žltnú alebo plesnivie. Preto majú celozrnnej múky kratšiu dobu skladovania. Mleté celé zrno nie je tiež pre oko to pravé orechové, výrobky z neho nie sú tak dokonale nadýchané a hebké. Preto vznikli valcové mlyny, ktoré všetky časti zrna dokonale oddelí a na konci procesu zostane len biela múka, dokonalé lepidlo pre črevá plné jednoduchých cukrov, ktoré sa, ako je známe, vstrebávajú hneď do krvi a núti pankreas vyplaviť viac inzulínu, čo má za následok nestabilné hladinu cukru v krvi. A problémy sú na svete – diabetes, obezita, srdcové choroby, alergie, nespavosť, bolesti hlavy, nadúvanie, problémy s trávením.

NO COMMENTS