Zdieľaj

Mliečna diéta recenzia

Mliečna diéta vychádza z faktu, že zvýšeným prísunom mliečnych produktov sa znásobí príjem vápnika, vďaka čomu telo prestane vytvárať hormón calcitrion, ktorý prispieva k tvorbe a ukladanie telesného tuku a spomalenému štiepenie. Hormón calcitrion telo vyrába pre nedostatok vápnika. Naše problémy s ukladaním tuku by sa tak mali čiastočne vyriešiť.

Mliečna diéta sa väčšinou opisuje ako trojkombinácia proteínovej a ovocnej diéty s hladovkou. Jedná sa o jednotvárnu diétu, ktorá je založená na konzumáciu mliečnych výrobkov, mlieka ale aj na celkovej konzumácii bielkovín. Diétny režim sa obohacuje o tvaroh, vajíčka, diétne salámy a v niektoré dni aj o čerstvé ovocie a zeleninu.

 

Ako mliečna diéta funguje?

Celý diétny plán stojí na prísne gramáži a presne rozložených porciách do piatich chodov, pričom sa dodržiava pravidelný 3-hodinový interval medzi jednotlivými jedlami. Gramáž jedál nie je možné pozmeniť a porušiť. Mliečna diéta nepripúšťa v jedálničku žiadne prílohy vrátane údenín, syrov, sladkostí a sladených nápojov. Všetky spomínané aspekty (minimálny príjem kalórií, pravidelné stravovanie, absencia príloh, nutný pravidený pitný režim aspoň 2 litre denne) majú viesť k očakávanému úbytku hmotnosti.

Mliečna diéta nie je pre každého

Výhody a nevýhody mliečnej diéty

Po mliečne diéte siahnuť predovšetkým tí, ktorí potrebujú rýchlo schudnúť pár kíl a sú ochotní obetovať kúsok svojho zdravia. Ako hlavný výhodou sa zmieňuje prítomnosť vápnika v kostiach, čím sa minimalizuje vznik osteoporózy. Najdôležitejšie informácií je pravdepodobne strata nadbytočných kilogramov. Skúsenosti rôznych ľudí svedčí o 8 kilogramoch za 13 dní, ale údajne je možné dosiahnuť tiež vyššie výsledky v prípade, že mliečnu diétu skombinujete s fyzickou aktivitou. Mliečna diéta nepredstavuje dlhodobý spôsob chudnutia, ale ženy si ju na fórach často nedokážu vynachváliť.

 

Čo mám jesť – Jedálniček mliečnej diéty

Mliečna diéta prebieha počas 8 dní, ale redukčný režim trvá až 13 dní, takže 9. deň začíname s diétnym plánom odznovu. Štrnástym dňom dostávame priestor na normálnu stravovanie a pokrmy. V nadchádzajúcej časti sa v skratke dozviete o potravinách, ktoré môžete počas mliečnej diéty konzumovať.

Prvý deň diéty sa konzumuje, respektíve pije len mlieko. V nasledujúcich dňoch bude mlieko a mliečne výrobky zohrávať primárnu úlohu v zostavení vášho jedálnička. Druhým dňom začíname pojedať mliečne výrobky, ako je tvaroh, biele mäso, zelenina alebo vajíčka. Ak sa tešíte na ovocie, dočkáte sa ho až na 3. deň, keď do programu zapojíme aj varené mäso, štvrtý deň sa však ničím neodlišuje od tých predchádzajúcich.

Piaty deň prináša príjemné spestrenie diéty v podobe diétneho salámy a šiesty deň si okrem kyslého mlieka “osladíme” život šunkou. Až ôsmy deň znamená převratnější zmenu v jedálničku, pretože konzumujeme čisto ovocie a zeleninu, bez každodenného mliečneho prídelu.

S čím treba u mliečnej diéty počítať

Aj napriek svoju vysokú účinnosť sa mliečna diéta neodporúča. Má totiž, rovnako ako všetky ostatné diéty svoje riziká, začínajúce možným jo jo efektom, spôsobený potlačným hladom a spomaleným organizmom, až po zdravotný problém súvisiaci s nedostatočným prísunom vitamínov, živín a celulózy.

Jednotvárnosť stravy a ňou vyvolaný hlad po vyváženej strave vedie k opätovným chybám zdravého stravovania sa, ako je prejedanie a veľké porcie. Drobné porcie nezabezpečujú stály a uspokojivý energetický príjem, takže môžeme pociťovať únavu, závrate, objavujú sa aj tráviace problémy a nespavosť a pod.

Veľké množstvo vápnika spôsobuje zahlienenie organizmu a väčšia lámavosť kostí. Okrem vápnika škodí tiež nadmerné množstvo bielkovín, ktoré zaťažujú organizmus. Rýchly úbytok váhy vedie navyše k ochabnutiu kože a k celulitíde. Mlieko je výhodné použiť ako náhradu niektorých jedál, neodporúča sa nahrádzať ním pestrú stravu. Odborníci zároveň navrhujú vyskúšať si striedať mlieko so zeleninovou šťavou.

NO COMMENTS