Zdieľaj

Ako zavárať mäso – Isto sa už neviete dočkať letnej dovolenky. Rátate s výdavkami na cestovanie, ubytovanie a samozrejme aj na stravu. Stravovať sa v miestnych reštauráciách je síce pohodlné, no výsledná suma za dovolenku sa predraží a podľa lokality, do ktorej smerujete, nemusí byť ani dobrá dostupnosť do stravovacích zariadení alebo nevyhovujúce otváracie časy. Ešteže sme my, Slováci, národ vynaliezavý a občas aj úsporne premýšľajúci. Čo tak si predpripraviť jedlá sterilizovaním? Ako zavárať mäso, aby ste si neprivodili tráviace ťažkosti?

Domáce zavárané jedlá

V tomto prípade nemáme na mysli klasické ovocné kompóty a zeleninové zaváraniny. Zavariť môžete mäsové pokrmy, polievky i pomazánky. Po rodinách kolujú rôzne overené recepty, ktoré sa dobre uchytili nielen pri dovolenkovaní, ale obľúbené sú aj u študentov na internátoch a u mužov, ktorí za prácou cestujú ďaleko od domova.

Základom je:

  • Starostlivo vybrať ingrediencie a dôkladne vyčistiť poháre, tesnenia a viečka. Poháre na zaváranie by mali byť vo výbornom stave, budú dlhšiu dobu vystavené teplote vriacej vody.
  • Dodržovať postup zavárania a dbať na 100 %-tné priľnutie viečka k poháru.
  • Mať v batožine dostatok miesta na bezpečnú prepravu – aby sa poháre medzi sebou nepoškodili a pri nárazoch neuvoľnili viečka.
  • Nezabudnúť na niekoľko základných kuchynských riadov a jednoduchý ohrievač (ak cestujete na miesta, kde nemáte informácie o vybavenosti kuchyne).

 

Ako zavárať mäso?

Surové mäso má na svojom povrchu veľké množstvo mikroorganizmov, z ktorých mnohé tvoria spóry. Pre ľudský organizmus sú mimoriadne nebezpečné. Dokáže ich zničiť až veľmi vysoká teplota, ktorej je mäso vystavené po dlhú dobu. Pri zaváraní mäsa preto dbajte na to, aby bolo mäso čo najčerstvejšie, bez akýchkoľvek známok rozkladu.

Po tom, ako naložíte mäsom s výpekom, alebo šťavou do pohárov a uzavriete ich, musíte ich vložiť do hrnca, v ktorom budú úplne ponorené. Počas 1-2 hodinového zavárania sa voda bude čiastočne odparovať, tak nezabudnite priebežne dolievať ďalšiu horúcu vodu.

Pozor na teplotné šoky a prasknutie pohárov. Ak už naplníte poháre teplými jedlami, nevkladajte ich do hrnca so studenou vodou. Ani naopak – ak obsah bude vychladnutý, neponorte poháre do horúcej vody. Teplota vody a pohárov by mala byť približne rovnaká.

 

Pečené bravčové mäso

Mäso približne z 3/4 upečte obvyklým spôsobom . Nakrájajte ho na väčšie kúsky, osoľte, mierne okoreňte, použite rascu. Počas pečenia podlievajte, aby sa vytvorilo dosť šťavy. Naplňte pripravené poháre, tesne uzavrite s sterilizujte pri teplote 100°C 1,5-2 hodiny. Podobným spôsobom môžete pripraviť aj pečené hovädzie a teľacie mäso.

 

Bravčové rezne

Bravčové rezne osoľte, okoreňte a z obidvoch strán poduste na opraženej cibuľke. Ak už budú približne na polovicu hotové, naukladajte ich do pohárov, zalejte výpekom a sterilizujte pri teplote 100°C 1-1,5 hodiny.

Tip: Čas sterilizácie merajte odvtedy, ako voda v hrnci začne vrieť, nie od momentu, ako ste zapli varič.

Ako zavárať mäso

Bravčový guláš

Mäso pokrájajte na kocky s hranou približne 1,5 cm, poduste s opraženou cibuľkou a paprikou na masti. Osoľte a podľa potreby podlievajte vodou alebo vývarom. Približne o 45 minút (podľa množstva mäsa) by mal byť guláš na ¾ tepelne spracovaný. Takto pripravený guláš naložte do pohárov až 2 cm od okraja, pevne uzavrite a sterilizujte pri teplote 100°C po dobu 1,5-2 hodín. Nezahusťujte múkou ani nepridávajte zemiaky! Múka by spôsobila kysnutie

 

Kapustnica

Kapustnicu pripravte tak, ako na priamy konzum, iba ju menej okoreňte. Vyhnite sa zahusťovaniu múkou alebo pridávaniu smotany. Ešte teplú ju naložte do pohárov a sterilizujte pri teplote 100°C 45-60 minút.

Sterilizovaná hydina

Hydinové mäso upečte z ¾ a hneď plňte do pohárov – vrátane kostí. Nezabudnite zaliať výpekom. Pečená hydina sa potom sterilizuje 1-1,5 hodiny pri teplote 100°C.

 

Párok s fazuľkou

Uvarte fazuľu a pridajte rajčinový pretlak. Nechajte zovrieť a pridajte nakrájané párky, alebo údené mäso na kocky. Opäť prevarte, mierne dochuťte (nedosoľujte však veľmi) a naložte do menších pohárov na zaváranie. Keďže pokrm je tepelne dostatočne spracovaný, postačí sterilizácia po dobu približne 30 minút pri 100°C.

Sterilizované pomazánky

Obľúbené mäsovo-paprikové alebo mäsovo paradajkové, či oškvarkové nátierky sú výbornými pochúťkami nielen v období dovoleniek a z komory miznú ako prvé.

Zo všetkých vyberám moju najobľúbenejšiu, ktorá sa dá pripraviť nielen v lete, ale i v zime:

700-800 g oškvarkov, 1 pohár leča (7 dcl), 1 pohár kápie (7dcl), 4 uvarené vajcia natvrdo (postrúhané), 2-3 hlávky cesnaku, 150 g horčice, 1,5 lyžice vegety + môžete pridať i sterilizované šampiňóny a kto má rád pikantné – aj 2 feferónky.

Všetky ingrediencie pomeľte na mäsovom mlynčeku alebo za pomoci food procesoru, naložte do “horčičákov” 3 cm od okraja (objem cca 200-300 ml, všetky poháre by mali byť rovnaké objemovo) a sterilizujte pri teplote 100°C približne 45 minút.


Ak budete cestovať, zoberte si so sebou aj zopár obľúbených korenín a dochucovadiel a nejaké ľahko pripraviteľné trvanlivé prílohy (ryža, cestoviny). Mäsové zaváraniny by sa mali pripravovať iba pár týždňov pred priamym skonzumovaním. Ak sa vám po otvorení nebude obsah pozdávať, radšej sa vyhnite jeho konzumácii.

Ktoré recepty na hotové zavárané jedla sú u vás obľúbené?

NO COMMENTS

Nechaj komentár