Zdieľaj

Jablčný ocot a chudnutie: Je jablčný ocot skutočne zázračným “všeliekom”, ktorý vás dokáže zbaviť viacerých zdravotných ťažkostí? Určite išli aj okolo vás informácie o tom, ako popíjanie jablčného octu zaručí úbytok kilogramov a že táto zázračná prírodná tekutina schudne za vás. Aká je pravda? Je skutočne jablčný ocot výborným doplnkom pri chudnutí alebo sa zase len niekde “cestou” jeho prínos znásobil, aby sme dostali nádej, že kilá pôjdu dolu tak jednoducho?

Prečo je jablčný ocot účinný?

Jablčný ocot má skutočne skvelé účinky pre organizmus. Vzniká pri kvasení jabĺk a je jedným z najstarších a najužitočnejších prírodných liekov na zemi. Jeho prínosu sa už venovalo mnoho výskumov, a hoci sa ozývajú aj kritické ohlasy, to pozitívne, v čom je pre ľudské telo užitočný, naďalej prevyšuje všetky prípadné ťažkosti. A preto sa poďme bližšie pozrieť na jablčný ocot – na jeho dobrú i odvrátenú stránku.

Začnime tým, že má výborné antibiotické, antiseptické a tiež i antifungicídne účinky. Je bohatý na vitamíny skupiny B, draslík, vápnik, horčík a fosfor. Je zdrojom probiotík a prírodných enzýmov, kyseliny octovej a kyseliny citrónovej. Vedecké štúdie potvrdili jeho priaznivé účinky vo viacerých oblastiach:

  • pri liečbe a prevencii cukrovky,
  • pri tráviacich ťažkostiach,
  • pri liečbe vysokého krvného tlaku
  • pri liečbe zvýšeného cholesterolu
  • podporný prípravok pri detoxikácii a chudnutí
  • pri bolestiach hrdla a častých ochoreniach dýchacích ciest
  • pri bolestiach a kŕčoch v nohách

Jablčný ocot je výborný alkalizátor

Azda najviac oceňovanou vlastnosťou jablčného octu je to, že i keď sa jedná o chuťovo kyslý ocot, je výborným alkalizátorom. Dokáže znižovať prekyslenosť organizmu a prinavracať telu prirodzenú rovnováhu pH, čím potláča rozvíjanie zápalov, zlepšuje sa priebeh chemických reakcií v organizme a znižuje náchylnosť na infekcie.

Jablčný ocot prispieva regulácii hladiny cukru v krvi

Konzumácia jablčného octu spolu s jedlom s vyšším glykemickým zvyšuje pocit nasýtenia, zlepšuje citlivosť na inzulín a vyrovnáva hladinu cukru v krvi.

Jablčný ocot napomáha znižovať krvný tlak a udržuje srdce v dobrej kondícii

Pre vyšší obsah draslíka dokáže vyrovnávať hladiny sodíka a tým udržovať optimálny tlak. Obsah horčík prispieva k ochrane a uvoľneniu ciev. Pravidelnou konzumáciou jablčného octu budete môžete podporiť zvýšenie dobrého cholesterolu HDL, ktorý sa aktívne podieľa na odnášaní zlého cholesterolu späť do pečene. Môžete tak predchádzať riziku rozvoja kardiovaskulárnych ochorení.Jablčný ocot - Menej kíl a lepšie trávenie?

Jablčný ocot zabraňuje premnoženiu kvasiniek Candida

Kvasinky z rodu Candida stoja za celým radom zdravotných problémov, najmä ak sú z dôvodu prekyslenosti organizmu alebo zničenia prirodzenej mikroflóry premnožené – spôsobujú bolesti hlavy, únavu, zhoršenie pamäte, depresie, ochorenia tráviaceho traktu, plesňové a kvasinkové ochorenia. Častokrát nepoznáte pravú príčinu a to náročnejšia je liečba. Fermentovaný jablčný ocot je obohatený o zdraviu prospešné prebiotické baktérie, ktoré dokážu prirodzeným spôsobom premnoženie kvasiniek Candida dostať pod kontrolu.

Jablčný ocot spomaľuje starnutie buniek

Pre vysoký obsah antioxidantov je jablčný ocot nápomocný v boji proti voľným radikálom, ktoré pri hromadení sa v tele poškodzujú aj zdravé bunky a tie predčasne starnú.

Jablčný ocot podporuje zdravú detoxikáciu orgánov

Podporuje a urýchľuje funkčnosť pečene, stabilizuje hladinu pH v tele a tým prispieva k lepšiemu priebehu chemických a enzymatických reakcií, rozbíja hlien a čistí lymfatické uzliny a vďaka svojim antiseptickým účinkom zabraňuje rozšíreniu infekcií na pokožke.

Jablčný ocot upravuje trávenie

Stimuluje tráviace šťavy, ktoré sú dôležité pre rozloženie potravy. Odľahčí trávenie a zmierni pocity nadúvania a plynatosti. Zdravé kyseliny obsiahnuté v jablčnom octe úspešne redukujú premnožené kvasinky a baktérie v žalúdku a črevách, čím podporujú lepšie vstrebávanie dôležitých živín zo stravy.

Jablčný ocot podporuje chudnutie

Na záver vymenovávania pozitív sme si ponechali to, čo vás zaujíma pravdepodobne už od začiatku – Áno, výskumy potvrdili, že jablčný ocot je pri chudnutí skutočne dobrou voľbou. Stačí, ak denne vypijete 2 čajové lyžičky rozpustené v 400-500 ml vody – rozdelené do 2 dávok a už po niekoľkých týždňoch budete mať menej brušného tuku, menší obvod pása a pokles niekoľko kilogramov hmotnosti. Celý tento chudnúci efekt je predovšetkým zásluhou vyššej produkcie žalúdočných štiav, navodenia pocitu sýtosti, lepšej funkčnosti čriev, alkalizovaním vnútorného prostredia a celkovým zlepšením zdravotného stavu.

Ako ne/piť jablčný ocot?

Zdá sa, že ak by sme všetci pravidelne užívali jablčný ocot, väčšina lekárov by prišla o prácu. Množstvo jablčného octu, ktoré za deň môžete prijať, je však limitované.

Pre začiatok stačí, ak ráno vypijete 1 čajovú lyžičku jablčného octu v pohári čistej vody (200-250 ml vody). Ak si zvyknete na túto dávku, môžete pridať aj rovnako zriedený nápoj pred spánkom. Najodvážnejší si trúfajú aj na polievkovú lyžicu čajového octu, tí už však riskujú prípadné ťažkosti.

Jablčný ocot nikdy nepite bez vody. Silný ocot s obsahom kyselín môže poškodiť pažerák, dočasne ochromiť žalúdok a zo zubov stiahnuť zubnú sklovinu.

Ak máte problém vypiť zriedený jablčný ocot, vypite ho z pohára tak, aby s ním neprišli do kontaktu receptory na okraji jazyka, ktoré reagujú na kyslé a ostré chute. Pomôcť môže slamka alebo 1-2 čajové lyžičky medu.

Poprípade si pridajte lyžičku jablčného octu do pohára s jablkovým alebo hroznovým džúsom. Za zmienku určite stojí i tabletková forma jablčného octu obohatená o ďalšie vitamíny.


Zdroje:

www.naturallivingideas.com

www.pixabay.com

...

Žiadne komentáre